Как се правят вертикални лехи с ягоди

Вертикално легло може да се нарече необичайно и успешно изобретение. Дизайнът спестява много място на лятната вила. Ако подхождате творчески към този въпрос, тогава вертикалното легло ще бъде отлична декорация за двора. Освен това това съоръжение може да се използва за отглеждане не само на цветя или декоративни растения. Вертикален ягодови лехи, което ви позволява да приберете огромна реколта в малка крайградска зона.

Вертикални легла от канализационни тръби

На това изобретение с право трябва да се даде първо място. Когато става въпрос за отглеждане на ягоди или ягоди във вертикални лехи, след това канализационен PVC тръби са материал №1 за изграждането на сградата.

Нека разгледаме какво е предимството на използването на тръбни легла:

 • Канализационната тръба се продава с аксесоари. Използването на лакти, тройници или полукрака ви позволява бързо и лесно да сглобите вертикално легло с необичайна форма. Най-простото ягодово легло може да бъде вертикално изкопана PVC тръба с диаметър 110 mm.
 • Пластмасовата тръба е устойчива на атмосферни бедствия. Материалът не корозира, гние и образува гъбички. Дори градинските вредители няма да гризат пластмасата. По време на обилни дъждовни бури не се страхувайте, че ягодите ще бъдат измити от тръбата заедно с почвата.
 • Инсталация ягодови лехи направени от PVC тръби могат да бъдат изпълнени дори на асфалта близо до къщата. Сградата ще се превърне в истинска украса на двора. Червените ягоди или ягоди винаги ще бъдат чисти, лесни за бране и ако е необходимо, цялото градинско легло може да бъде преместено на друго място.
 • Всяка PVC тръба служи като отделна секция на вертикалното легло. В случай на проява на ягодова болест, тръбата със засегнатите растения се отстранява от общото градинско легло, за да се предотврати разпространението на болестта през всички храсти.

И накрая, ниската цена на PVC тръбите ви позволява да получите евтино и красиво градинско легло, което ще продължи повече от дузина години.

Не е трудно да се изгради ягодово легло от една вертикално изкопана тръба. Нуждаем се обаче от необичайна идея. Сега ще разгледаме как да направим вертикално легло с ягоди с обемен дизайн, както е показано на снимката.

За работа ще ви трябват PVC тръби с диаметър 110 мм, както и тройници от подобен участък. Количеството материал зависи от размера на леглото и за да го изчислите, трябва да направите проста рисунка.

Съвет! При съставянето на чертеж е важно да се вземе предвид, че размерите на завършената конструкция съответстват на дължината на цялата тръба или половината от нея. Това ще позволи икономично използване на материала.

Рамката на създаваното легло се състои от две успоредни тръби на земята. Те образуват основата. Всички долни тръби са свързани с помощта на тройници, където вертикалните стълбове се вкарват в централния отвор под ъгъл. Отгоре те се сближават в една линия, където, използвайки същите тройници, те са закрепени с един джъмпер от тръбата. Резултатът е обратна V-образна форма.

И така, нека започнем да правим:

 • Първо, стелажите са направени от тръбата. Те се изрязват до необходимата дължина и отстрани се пробиват отвори с диаметър 100 mm със стъпка от 200 mm. В тези прозорци ще растат ягоди.
 • С помощта на тройници и парчета тръби се сглобяват две заготовки на основата на рамката. Вътре се изсипва чакъл за стабилност на конструкцията.Централните отвори на тройниците не са запълнени до върха. Трябва да оставите малко място за поставяне на стелажите.Пълнителят с чакъл в основата ще действа като резервоар за излишната вода, генерирана по време на напояването.
 • Две готови заготовки на основата на рамката се полагат на земята успоредно една на друга. Стелажи, подготвени с пробити прозорци, се вкарват в централните отвори на тройниците. Сега всички те трябва да бъдат наклонени вътре в рамката. Тройниците на тръбните връзки се усукват лесно.
 • Сега е време да поставите тройници в горната част на стелажите и да ги свържете заедно с парчета тръби в една линия. Това ще бъде горната релса на рамката.

В заключение трябва да разрешите малък нюанс. Стойките на вертикалното легло трябва да бъдат покрити с пръст, а растящите ягоди трябва да се поливат. Това може да се направи само в горната част на рамката. За да направите това, на тройниците на горната лента ще трябва да изрежете прозорци срещу поставената стойка. Като алтернатива могат да се използват кръстове вместо тройници за горната основа на рамката. След това срещу всеки багажник се получава готов отвор за запълване на почвата и поливане на ягодите.

Рамката на вертикалното легло е готова, време е да се направи напоителна система и да се запълни почвата във всяка стелаж:

 • За поливане на ягоди е направено просто устройство. Пластмасова тръба с диаметър 15-20 мм се изрязва със 100 мм по-дълго от вертикалната стойка на леглото. По цялата тръба се пробиват отвори с диаметър 3 mm възможно най-дебело. Единият край на тръбата е затворен с пластмасова или гумена тапа. Такива заготовки трябва да бъдат направени според броя на вертикалните стелажи на рамката.
 • Получените перфорирани тръби се увиват в чул и се фиксират с тел или шнур. Сега тръбата се вкарва в багажника през прозореца на горната облицовка на тройника или кръста. Важно е да центрирате пръскачката, така че тръбата за поливане да е точно в средата на багажника. За фиксиране и отводняване, 300 мм чакъл се изсипва вътре в багажника.
 • Придържайки изпъкналия край на напоителната тръба с ръка, в багажника се изсипва плодородна почва. След достигане на първата дупка се засажда ягодов или ягодов храст и след това продължете запълването до следващата дупка. Процедурата продължава, докато целият багажник бъде покрит с пръст и засаден с растения.

Когато всички стелажи са напълнени с пръст по този начин и засадени с ягоди, вертикалното легло се счита за завършено. Остава да се налее вода в напоителните тръби за напояване и да се изчака реколтата от вкусни плодове.

Видеото разказва за производството на вертикално легло:

Дървени вертикални лехи за ягоди от кутии

Можете да направите екологично чисто и красиво вертикално легло за ягоди от дървени кутии със собствените си ръце. За да ги направите, ще ви трябват дъски. По-добре да се вземат заготовки от дъб, лиственица или кедър. Дървесината на този дървесен вид е по-малко податлива на гниене. Ако това не е възможно, обикновените борови дъски ще свършат работа.

Вертикален легла от дървени кутии разположени на нива. Тази подредба позволява оптимално осветление за всяко растение. Има много начини за подреждане на нива. Няколко примера могат да се видят на снимката. Тя може да бъде обикновена пирамида и то не само правоъгълна, но и триъгълна, многоъгълна или квадратна.

Кутията е начукана заедно от дъските. Важно е всяка вертикална кутия на вертикалното легло с ягоди да е по-малка. Най-лесният начин ягодите да направят правоъгълни вертикални лехи под формата на стълба. Всички кутии са съборени с еднаква дължина. Може да се вземе произволно, въпреки че е оптимално да се спре на 2,5 или 3 м. За да се направи стълба от кутиите, те са направени с различна ширина. Да кажем, че структурата се състои от три кутии. Тогава първата, тази, която стои на земята, се прави с ширина 1 м, следващата е 70 см, а най-горната е 40 см. Тоест ширината на всяка кутия на вертикалното легло се различава с 30 см .

Подготвената зона за вертикално легло е покрита с черен нетъкан плат. Това ще предотврати проникването плевеликоето в крайна сметка ще запуши ягодите. На върха на платното е инсталирана кутия със стълба. Кутиите са покрити с плодородна почва, а на оформените стъпала са засадени ягоди.

Вертикални легла за ягоди от стари гуми

Добри вертикални легла с ягоди или ягоди могат да бъдат направени от стари автомобилни гуми. Отново ще трябва да вземете гуми с различен диаметър. Може да се наложи да посетите близкото сметище или да се свържете със сервиз.

Ако се намерят само гуми със същия размер, няма значение. Те ще направят отлично вертикално легло. Необходимо е само да се изреже прозорец за засаждане на ягоди върху протектора на всяка гума. След като поставите парче черен агрофолкан на земята, поставете една гума. Вътре се изсипва плодородна почва, а в центъра се поставя пластмасова перфорирана тръба. Вземете точно същия дренаж, както беше направен за вертикалата легла от канализационни тръби... Ягодите се засаждат във всеки страничен прозорец, след което следващата гума се поставя отгоре. Процедурата продължава до завършване на пирамидата. Дренажната тръба трябва да излиза от земята на горната гума, за да излее вода в нея.

Ако сте успели да съберете гуми с различен диаметър, тогава можете да изградите стъпаловидна пирамида. Първо обаче се изрязва страничен фланец от едната страна на всяка гума до самата протектора. Най-широката гума е поставена на дъното. Вътре се излива почва и отгоре се поставя гума с по-малък диаметър. Всичко се повтаря до завършване на строежа на пирамидата. Сега остава да засадите ягоди или ягоди във всяка стъпка от вертикалното легло.

Важно е да знаете, че автомобилните гуми не са екологичен материал. Те са по-подходящи за цветя и декоративни растения. Нежелателно е да се отглеждат ягоди в гуми, въпреки че много летни жители продължават да правят това.

Внимание! По време на екстремна жега горещите гуми издават лоша миризма на гума в двора. За да се намали тяхното загряване от слънцето, оцветяването с бяла боя ще помогне.

Вертикално легло с торби

Те започнаха да отглеждат ягоди в торбички отдавна. Обикновено ръкавът е шит от подсилен полиетилен или мушама. Дъното беше зашито и се получи домашна торба. Той беше инсталиран близо до всяка опора, фиксиран и вътре беше излята плодородна почва. Поливният отвод е направен от перфорирана пластмасова тръба. Отстрани на торбата бяха направени разфасовки с нож, където бяха засадени ягодите. Сега готовите чанти се продават в много магазини.

Бъдете креативни с процеса отглеждане на ягоди, тогава може да се направи вертикално легло от много зашити чанти в няколко реда. Подобен пример е показан на снимката. Джобчета са пришити на голямо платно. Всички те са малки и предназначени за засаждане на един ягодов храст. Такова вертикално легло с торби е окачено на ограда или стена на всяка сграда.

Видеото разказва за отглеждането на ягоди през цялата година в торби:

Отглеждане на ягоди във вертикални лехи от PET бутилки

Създайте вертикално легло за отглеждане на ягоди без стотинка инвестиция ще ви помогне пластмасови шишета с вместимост 2 литра. Ще трябва да посетим сметището отново, където можете да съберете много цветни бутилки.

На всички контейнери отрежете дъното с остър нож. Мрежестата ограда ще работи добре като опора за вертикално легло. Първата бутилка е прикрепена към мрежата отдолу с отрязаното дъно нагоре. Щепселът се завинтва свободно или в него се пробива дренажен отвор. 50 mm се отдръпват от горния ръб на бутилката и се прави разрез за растението. Вътре в бутилката се излива почва, след което се засажда ягодов храст, така че листата му да гледат от изрязаната дупка.

По подобен начин пригответе следващата бутилка, поставете я с корк в долния контейнер с вече растящи ягоди и след това я фиксирайте към мрежата.Процедурата продължава, докато на оградната мрежа има свободно място.

На следващата снимка вертикалните лехи с ягоди, направени сами, са направени от бутилки от 2 литра, окачени с корк. Тук можете да видите, че два прозореца един срещу друг са изсечени в страничните стени. Вътре във всяка бутилка се изсипва почва и се засажда ягодов или ягодов храст.

Можете да направите вертикално легло от всяко подръчни материали... Основното е, че има желание, а след това ягодите ще ви благодарят с щедра реколта от вкусни плодове.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство