Направи си сам лениви легла

Общоприето е, че за да се получи добра реколта от зеленчуци, е необходимо да се положат много усилия в грижата за градината. Копаенето на почвата два пъти годишно, плевенето и разрохкването отнема много време и усилия на фермера. Но какво, ако винаги няма достатъчно време и такива традиционни грижи се превръщат в тежест? Но има напълно просто решение на такъв проблем - легла за мързеливи собственици. Така наречен Легла-кутии не изискват дълбоко копаене, предпазвайте зеленчуковите растения от посегателство плевел билки, улесняват поливането и разхлабването. Пример за създаване на кутии, предимствата от използването им, както и описание на други технологии за създаване на мързеливи легла са дадени по-долу в статията.

Легла-кутии

Обрамчените хребети могат да бъдат ниски или високи. Струва си да се отбележи, че вторият вариант е по-удобен за поддържане, поради което именно той е по-често предпочитан от фермерите. Леглата с кутии позволяват на мързеливите собственици да отглеждат отлична реколта от зеленчуци без много време и усилия.

Предимства и недостатъци

Напоследък мързеливите легла стават все по-популярни. Те са предпочитани от начинаещи и вече опитни фермери. Технологията за мързеливо легло е широко разпространена поради редица характерни предимства:

 • можете да построите легло за мързеливи собственици на всякакви места от пръст, камъни или дори асфалт;
 • технологията предполага наличието на дренажен слой, който позволява използването на мързеливи легла в низините и влажните зони;
 • с помощта на специален пълнеж висок билото може да се направи топлоподходящ за ранно отглеждане на топлолюбиви зеленчукови култури в оранжерии и на открито;
 • бариерите с високо легло предпазват растенията от плевелни семена и посегателства на други треви;
 • високо мързеливо легло улеснява работата, тъй като няма нужда да се навеждате ниско, докато сеете и разрохквате култури;
 • грундиране в кутии не се изисква редовно дълбоко копаене, преди сеитба на семена, гмуркане на разсад, достатъчно е просто да се разхлаби земята;
 • способността да се правят легла, направени сами, с високо ниво на декоративност;
 • пътеките между билата не изискват плевене, тревата по тях може да се коси.

Сред недостатъците на мързеливите легла си струва да се подчертае необходимостта от използване на някои материали за създаване на кутията, както и еднократните разходи за труд по време на изграждането на конструкцията.

Технология за създаване

Първата стъпка в създаването на мързеливи легла е изграждането на кутия. Неговите параметри могат да бъдат различни, но ширината на хребетите не трябва да бъде повече от 120 cm, тъй като това може да усложни последващата му поддръжка.

Страните на мързеливо легло могат да бъдат направени от скрап материалинапример стари тухли, остатъци шисти, трупи, дъски. Пазарът на строителни материали предлага и специални бордюрни ленти и щитове, но закупуването им изисква допълнителни парични разходи.

Кутията е пълна със слоеве:

 • първият слой е дренаж. За неговото производство можете да използвате експандирана глина, счупена тухла, камъчета;
 • във втория слой се полагат дълго разлагащи се органични вещества, груби върхове, обработени дървени стърготини;
 • третият слой е листа, трева, изгнил тор;
 • последният, четвърти слой в леглото трябва да бъде направен от плодородна почва.

Дебелината на всеки слой трябва да бъде най-малко 15 см. Препоръчително е да се направи слой плодородна почва с дебелина най-малко 20 см.

Важно! Ако бенки и гризачи паразитират в градината, тогава на дъното на кутията трябва да се постави метална мрежа с фина мрежа, която ще осигури защита от вредители.

Използвайки

Можете да създадете лениви легла с кутии както през пролетта, така и през есента. В същото време пролетните лехи изискват въвеждането на специални бактерии, които ще допринесат за ускореното разпадане на положената трева. Източникът на такива бактерии може да бъде лекарството "Baikal-M". Леглата, създадени през есента, не се нуждаят от използването на специални бактерии. Процесът на гниене протича естествено през есенно-пролетния период. За да могат есенните лехи да са подходящи за отглеждане на зеленчуци през ранната пролет, те трябва да бъдат покрити с черен полиетилен за зимата.

Можете да използвате високи хребети за отглеждане на абсолютно всички култури, било то краставици, домати, кореноплодни зеленчуци или ягоди. Също мързелив леглата могат да се смесватзасаждане на различни растения в една кутия.

Леглата с кутии са наистина отлична възможност за мързеливи и заети собственици, които не искат да отделят много време и усилия за отглеждане на зеленчуци, но нямат нищо против да се насладят на погребването на посевите си. Така че, след като веднъж сте се погрижили да създадете кутиите, можете да забравите за копаенето на земята в продължение на няколко години. Плевенето на такива високи хребети е изключително рядко, тъй като почвата е защитена от съседството с плевели и е недостъпна за самозасяване на семена. По време на плевене не е нужно да се навеждате ниско, което означава, че дори възрастен или болен собственик може да се грижи за леглата. Подробна информация за това как да създадете такива удобни легла във вашата градина можете да намерите във видеото:

Легла за подслон

Друга възможност за създаване на легла за мързеливи собственици ви позволява да се отървете от плевене. Състои се в това, че свободното пространство в леглата е затворено с плътен, непрозрачен килим.

Предимства и недостатъци

Техниката за създаване на такива мързеливи легла е доста млада. По-често се използва от експериментални фермери, но този метод на отглеждане вече е получил много положителни отзиви, което означава, че заслужава внимание.

Предимствата на този метод включват:

 • няма нужда да плевите леглата;
 • създаване на благоприятни условия за отглеждане на топлолюбиви култури;
 • способността за засаждане на растения в началото на пролетта.

Сред недостатъците на технологията е необходимо да се подчертаят финансовите разходи на материала, сложността на поливането.

Технология за създаване

На мързелив градинското легло може да се отглежда всякакви култури, включително домати, краставици, тиквички, кореноплодни зеленчуци. Можете да създадете такива уникални хребети, като изпълните следните стъпки:

 • след дълбоко копаене е необходимо да се оформи повдигнато легло, да се напълни с окосена трева, зеленина;
 • Покрийте подготвеното било с непрозрачен полиетилен или стар килим. Краищата на материала трябва да бъдат фиксирани с дъски, пръти или тухли;
 • необходимо е да се направят дупки в покритието и да сеят семена в тях или да се гмуркат разсад;
 • ако семената на топлолюбивите култури се засеят на мързеливо легло в началото на пролетта (краставици, тиквички), тогава дупките със семена се покриват с отрязани пластмасови бутилки;
 • с настъпването на благоприятно време бутилките трябва да се отстранят и филмът да се остави за целия период на отглеждане на културата.

По-подробно технологията за създаване на мързеливи легла е показана във видеото:

Снимки на легла за мързеливи собственици можете да видите по-долу.

Използвайки

През целия период на отглеждане под фолиото, килима се поддържат благоприятна температура и висока влажност. Получената кондензация редовно овлажнява почвата и позволява на слоя трева и листа да изгние, превръщайки се в естествен органичен тор.

Необходимо е да се поливат растенията по посока на корена. Разхлабването трябва да се извършва при необходимост.При липса на слънчева светлина, плевелът не расте под филма, което означава, че няма нужда да плевите хребетите.

Важно! Условия с висока температура и влажност позволяват на зеленчуците да узреят няколко седмици преди графика.

Заключение

Всеки фермер може самостоятелно да избере опцията за създаване на мързеливи легла. Така че, с малко време можете да направите красива високи легла-кутии, които ще ви позволят да получите обилна реколта с минимална поддръжка. В този случай леглата могат да се превърнат в истинска украса на градината. Хребетите под заслона, разбира се, не изглеждат толкова разкошни, но не изискват специални умения и много време за създаването им. Освен това всяка опция има редица предимства, което означава, че може да се използва

Градина

Цветя

Строителство