Ограда за легла от WPC

Градинска ограда изпълнявайте не само с цел да украсите вашия сайт. Страните предотвратяват пълзенето на почвата и проникването на корени плевели... Оградите са направени от много налични материали и им придават формата на всяка геометрична фигура. Най-често стените са направени от дъски, но дървото бързо изгнива в земята. Фабрично изработеното градинско легло WPC (дърво-полимерен композит) има дълъг експлоатационен живот и най-добър естетичен външен вид.

Плюсове и минуси на използването на WPC за градински легла

За да разберем защо WPC оградата е по-добра от обикновената кутия за градинско легло от дървена дъска, нека разгледаме основното й предимство:

  • Фабрично изработената ограда WPC бързо се сглобява като дизайнер. Всяка страна е фиксирана със специални крепежни елементи.
  • Леглата от композит ще издържат много години поради устойчивостта на материала към развитието на гъбички и плесени. Не можете да се страхувате за появата на гниене или увреждане от вредни насекоми.
  • Фабрично платката WPC преминава през няколко етапа на обработка, което й придава естетичен вид. Повърхността на дъската има модел, идентичен с естественото дърво. При желание композитът може да бъде боядисан във всеки цвят, който ви харесва.
  • Ако сами направите WPC кутия, можете да я купите като обикновена дъска. Дървесно-полимерният композит се предлага в стандартни дължини - 2,3 и 6 м. Дебелината на композита е 25 мм, а ширината на дъската е 150 мм.
  • От WPC за градинско легло се получава евтина и екологична ограда. Гладката повърхност не изисква шлайфане, както е в случая с конвенционалното дърво.
  • В сравнение с дървото, композитът е по-устойчив на агресивни влияния на околната среда. Тези огради са много лесни за поддръжка.

KDP също има недостатъци, разбира се. Както и да е, дървото се използва като основа за направата на композита. Ако почвата е постоянно пренаситена с влага, с течение на времето тя ще се натрупва вътре в материала. Това ще доведе до появата на мухъл върху дъските. Полимерът, включен в WPC, може да се разгражда от продължително излагане на UV лъчи.

Съвет! Възможно е да се спаси градинската ограда от унищожаване от ултравиолетова светлина чрез обработка на WPC със защитна импрегнация.

Защо оградата от дъски е по-малко ефективна от WPC

Никой не се чудеше защо по-често от това градинските огради се правят от дъски? Защото те са най-достъпният материал. Дъските не трябва да се купуват, като харчите спестяванията си върху тях. Останките от такъв строителен материал често се излежават в страната. Може би дъските са се освободили от сметище или просто от разглобена плевня. Най-често домашният летен жител няма да остави нова дъска на оградата на градината, но ще избере нещо от боклука. В резултат на това, след няколко години, страните гният и плодородната почва изтича от градината през дупките заедно с водата.

Дори собственикът да е щедър и да огради градината с нова дъска, кутията ще изглежда перфектно само за първия сезон. През втората година най-ефективните защитни импрегнации няма да спасят дървото от постепенно почерняване. С течение на времето оградата ще расте обрасла с гъбички. И всичко това, от излагане на същите UV лъчи и влага.

Снимката показва нагледен пример за появата на дървена ограда, която е служила в продължение на две години.

Отдавайки предпочитание на оградите за легла, изработени от WPC, собственикът на сайта се освобождава от ежегодното боядисване на дървени кутии. Освен това на всеки 2-3 години те ще трябва да бъдат направени нови, а това вече е загуба на време и собствени спестявания.

Характеристики и популярни производители на WPC

Съставът на WPC напомня донякъде на ПДЧ. Основава се на отпадъци от дърводобивната промишленост. Единствената разлика е свързващото вещество - полимерът. По време на комбинирането на дървени стърготини с добавки се получава процес на полимеризация, в резултат на което се получава плътна маса с нови свойства. Освен това, използвайки метода на екструдиране, от стопената маса се формира готов продукт - WPC.

Пълнителят не се състои непременно само от фини стърготини. Използват се всякакви фракции от брашно до големи чипове. Понякога има композиция от слама или лен. Наред с полимерите, съставът може да съдържа примеси от стъкло или стомана. Цветовите стабилизатори придават на крайния продукт естетичен вид.

Лидерите в производството на WPC са САЩ и Китай. На строителния пазар можете да намерите продукт на местния производител "Kompodek-Plus". Марките SW-Decking Ulmus и Bruggan са се доказали добре. Градинските легла от WPC holzhof от чешки производител са много популярни сред местните летни жители.

В представеното видео можете да разгледате по-отблизо композитните огради:

Сглобяване на WPC ограда за градина със собствените си ръце

Композитът се поддава много добре на обработка, което ви позволява да направите своя собствена ограда за лятна вила. В допълнение към самия KDP ще ви трябват панти. Дизайнът им се състои от два разглобяеми елемента, когато са свързани с традиционна шарнирна панта. Дъските са свързани с панти, което ви позволява да придадете на кутията формата на различна геометрична форма. Два шарнирни елемента са свързани с колове. С тяхна помощ кутията е фиксирана на земята. Коловете също помагат за изграждането на огради от няколко дъски на височина.

Най-лесният начин е да сгънете фабрично изработената ограда. Комплектът съдържа дъски с определени размери с неподвижни половинки на пантите. Достатъчно е да ги свържете с колове и да инсталирате готовата кутия на градинското легло.

Внимание! Към всяка панта е включена декоративна тапа. Монтажът му ще предотврати навлизането на мръсотия във въртящия се механизъм.

Ако се вземе решение самостоятелно да се направи кутия за градинско легло, ще ви трябват дъски KDP. Пантите с колчета могат да бъдат заменени с дървени стълбове и метални ъгли за закрепване на ъглите на кутията. В този случай връзките ще се окажат не въртящи се и продуктът може да получи първоначално само една форма.

Помислете за пример за направа на ограда:

  • WPC дъската се нарязва на парчета с необходимата дължина, в съответствие с размера на кутията на бъдещото легло.
  • Използвайки фабрични панти или самоделни стълбове, кутията е закрепена от дъските. Освен това в ъглите на продукта колоните са направени с 200 mm по-високо от дъската, а вътрешните колони са направени с 500 mm по-високо. Това ще ви позволи да изградите градинското легло с няколко дъски по безпроблемен начин. Ако височината на дъската остане непроменена, тогава можете да се ограничите само до инсталирането на ъглови стълбове.
  • Готовата кутия се прехвърля в градинското легло. Те правят маркировки под ъгловите стълбове, преместват оградата отстрани и изкопават малки дупки.

Сега остава да инсталирате кутията на нейно място, като потопите ъгловите стълбове в ямите и ги натъпчете с пръст. Ако за свързването не са използвани панти, тогава ъглите на оградата са подсилени с горни метални ъгли и самонарезни винтове.

Домашна ограда от WPC е готова. Можете да добавите пръст и да засадите любимите си растения.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство