Пластмасова лента за градински легла

Не е трудно да се изгради ограда за градинско легло, но все пак ще са необходими известни усилия, най-вече насочени към обработката на материала. Независимо дали става дума за дъска, шисти или велпапе, те ще трябва да бъдат изрязани, след това закрепени, за да се получи трайна кутия. Но какво, ако спешно трябва да инсталирате декоративна ограда? На помощ ще дойде гранична лента за легла от пластмаса или гума.

Какви ползи ще получи наемодателят от използването на граничната лента?

Името „ограничена лента“ вече говори за целта на този продукт. Проектиран да замени традиционните бетонни бордюри. В края на краищата е по-удобно да оградите морава или цветно легло с лента, отколкото да полагате бетонни огради. В допълнение към декоративната употреба, продуктът е популярен сред градинарите за подреждане на легла.

Ползите от използването на гъвкава граница са очевидни:

  • Декоративната страна ви позволява да разделите голяма площ на зони. Да приемем, че инсталираната лента ясно ще подчертае границите на моравата, малко езерце в двора, цветно легло, зона около дърво и т.н.
  • Във всяка от счупените зони могат да растат различни растения. Производителят може да не се притеснява дали ще ги смеси по време на вегетацията.
  • Бордюрът предотвратява измиването на почвата от градинското легло. По време на поливането водата остава под растенията и не се стича по пътеката близо до градината.
  • Изолираната с лента зона на 100% гарантира, че приложеният тор ще достигне само до растенията, растящи върху него, а не до всички плевели.

Съвет! Ако прикрепите ограничителната лента към дъното на оградата, ще получите отлична ограда, която помага да се предотврати навлизането на съседните пилета и други малки птици, както и животни.

И така, защо трябва да се дава предпочитание на бордюрната лента, ако някой материал е в състояние да се справи с всички тези въпроси? Защо разграничаването на лентата е по-добро от шисти или дъски?

Ще се опитаме да намерим отговори на тези въпроси в предимствата на използването на този материал:

  • Бордюрите са лесни за инсталиране. Ролката може лесно да бъде транспортирана до дачата или до всяко друго място. Достатъчно е да изкопаете жлеб, да копаете в бордюра и оградата е готова. Ако е необходимо, лентата просто се изважда от земята и се инсталира на ново място.
  • Голям избор от цветове на продукта ви позволява да изграждате красиви огради, да създавате цели дизайнерски проекти за обекта.
  • Поради пластичността на материала е възможно да се създадат легла с всякакви геометрични форми. Например, ограда с множество завои не може да бъде направена от шисти или дъски.
  • Материалът не се страхува от агресивното въздействие на природната среда. Промените в температурата, влагата, сушата и слънцето няма да навредят на такава ограда.
  • Устойчивостта на износване на продукта определя продължителността на работа. Границите могат да се използват много пъти за различни цели.

И последният плюс, който всеки собственик харесва, е ниската цена на продукта.

Най-често се използват зелени или кафяви панделки за легла и цветни лехи. Изборът се дължи на минималното подчертаване на границите на фона на трева или почва. В дизайнерските проекти се използват продукти от други цветове, понякога дори ярки. Многоцветните огради украсяват многоетажни цветни лехи и други предмети, които попадат в зрителното поле на дизайнера.

Видеото показва граничната лента:

Видове гранични ленти

Има толкова много разновидности на гранични ленти, че е невъзможно да се опишат конкретно всички видове. Производителите постоянно измислят нови дизайни за своите продукти.В продажба можете да намерите панделки с височина от 10 до 50 см. Този размер не е избран случайно. С помощта на бордюр с различна височина дизайнерите създават необичайно сложни форми на многоетажни цветни лехи. Що се отнася до дебелината на материала, тази цифра е в рамките на 1 mm. Дебелината на стената може да бъде повече, но не по-малка.

Текстурата на граничната лента е отделна тема. Произвеждат се гладки продукти, вълнообразни, с ефект на гофриране. Релефен шаблон може да бъде релефен върху материала, а горният ръб може да бъде направен с къдрава подстригване.

Цветовата гама на границата е много широка. Продуктът се произвежда в различни цветове с множество нюанси. На всеки градинар се дава възможност да избере градинска ограда по свой вкус и предпочитания.

Съвет! Ако сте привърженик на спокоен стил и искате да го организирате на вашия сайт, изберете кафява панделка с всякакви нюанси на този цвят.

Правила за използване на гранична лента

Принципът на използване на всякакъв вид лента е един и същ. За легла и цветни лехи е обичайно да се използва продукт с ширина най-малко 20 см. Границите са заровени половината от ширината им по периметъра на градината. Процесът е прост, но тази работа се прави най-добре заедно с асистент. След инсталирането на бордюра в жлеба, той трябва да бъде издърпан, едва след това поръсете с пръст и набийте. Краищата на лентата са свързани помежду си с обикновен телбод.

Когато се създава многоетажно цветно легло, бордюрите от следващото ниво се монтират в почвата на предишното ниво, след което се набиват добре. След подреждането на всички нива те започват да засаждат декоративни насаждения. Многоетажните лехи и цветни лехи са гордостта на градинарите и е лесно да се организират крушите с помощта на бордюрна лента.

Важно! Ще отнеме много време и нерви, за да създадете обемно многоетажно цветно легло, но дълго време можете да забравите за поддържането на границите на градината. Гъвкавите бордюри надеждно ще задържат земята, запазвайки девствената красота на конструкцията.

С помощта на тиксо зеленчукопроизводителите успяват да организират повдигнато легло. Оградата предпазва почвата от пълзене много добре. Освен това, повдигнатото легло е позволено да се използва многократно и най-често за отглеждане на ранна зеленина. С настъпването на топлината бордюрите бързо се затоплят от слънцето и първите издънки се появяват рано на топлата почва.

Повдигнато легло е направено от лента с ширина 20-30 см. След вкопаване в земята, страните се подсилват с колове. Колкото по-често, толкова по-добре. Вътре в оградата се изсипва компост и плодородна почва.

Ако градинарят няма за цел да създаде повдигнато легло, границата може просто да ограничи зоната за засаждане на различни култури.

За какви цели все още е подходящо ограждането с лента?

За подчертаване на границите на моравата се използва тясна лента с ширина не повече от 10 см. Бордюрите се вкопават в земята, оставяйки на повърхността издатина от около 3 см. Освен това тревата е подредена така, че тревата да не расте близо до бордюра. В противен случай ножовете ще отрежат издатината по време на косене с косачката.

В градините и парковете границите се използват за затваряне на близостната стволова зона на храсти и дървета. Почвата в оградената зона се мулчира, а отгоре се изсипва декоративен камък. Резултатът е красиви зони без плевели около дърветата.

Добре е да се ограждат пътеките за пълнене с бордюри. Можете дори да ги отделите от тревните площи. По протежение на пътеката се вкопава тясна лента, оставяйки изпъкналост на повърхността 2–3 см. За да се отърве от растителността, пътеката е покрита с черно агрофибро, а отгоре се изсипва чакъл или фин натрошен камък. Бордюрите ще задържат здраво насипния материал, запазвайки контурите на пътеката в продължение на много години.

Видеото разказва за ограждането на леглата:

Не се страхувайте да експериментирате с бордюрна лента. Прилагайки въображението си, можете да направите красива морава, обемна цветна градина на вашия малък парцел или да разделите градината на зони.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство