Направи си сам топли легла: производство стъпка по стъпка

Всеки градинар иска да получи ранна реколта от зеленчуци. За постигане на такива резултати ще се работи само с инсталирането на оранжерия. Не всеки производител на зеленчуци обаче може да си позволи високи разходи. По-лесно е да направите оранжерия, като опънете прозрачен филм върху дъгите, но такъв примитивен дизайн не е в състояние да осигури подходящия микроклимат за градинските растения. Показани са най-добрите резултати високи топли легла, което ви позволява да получите реколта от зеленчуци 3 седмици по-бързо.

Предимства на използването на технологията

За да разберем дали си струва да правим топли лехи на вашия сайт, нека разгледаме предимствата на този метод за отглеждане на ранни зеленчуци:

 • Топло легло е разположено над нивото на земята. Това е голям плюс при отглеждането на зеленчуци в региони със студен климат и чести валежи. Първо, почвата в градината се затопля по-бързо. Ако замръзналите площи все още се наблюдават на сянка в градината, тогава на котата плодородната почва е готова да приеме разсад. На второ място, в дъждовно лято растенията на хълма няма да се намокрит на 100%.
 • При подреждането на топли легла се използват органични вещества. Разграждането му произвежда топлина и хранителни вещества за растенията. Процесът продължава най-малко 5 години и през това време могат да се отглеждат ранни зеленчуци. В бъдеще плодородната почва не губи хранителните си вещества и се използва за отглеждане на други растения, а вътре в оградата се изсипват нови слоеве.
 • Органичната материя има положително качество - добре задържа влагата. Ако обикновеният глинен насип в оградата трябва да се полива по-често, тогава топъл аналог изисква поливане 1-2 пъти седмично. Използвайки капково напояване грижата за градинарството е опростена наполовина.
 • По време на разпадането на органичните вещества се отделя голямо количество топлина, което има положителен ефект върху бързото покълване на семената. Поникналото от зърното растение веднага получава хранителни вещества от компоста.
 • Технологията дава възможност да се получи готов компост, без да се поставя отделна купчина. Органичните продукти се сгъват на слоеве вътре в оградата, така че топлите легла веднага са готови за използване през пролетта.
 • Можете да оборудвате топло легло на открито или в оранжерия. Местоположението не влияе върху реколтата. Само ако градинското легло е поставено на улицата, над него се монтират допълнителни дъги и филмът се опъва.
 • Технологията е удобна за градинаря по отношение на отглеждането на зеленчуци. Почвата, покрита с мулч по време на дъжд или поливане, не се пръска с капки вода, замърсявайки плодовете. Има малко плевели между културните растения и е лесно да ги извадите от рохкава почва.

Ако аргументите за предимствата на технологията са ви харесали, тогава можете да опитате да засадите първата пария растения на топло градинско легло със собствените си ръце през пролетта.

Внимание! За да подготвите топло легло за употреба през пролетта, по-добре е да се погрижите за съдържанието му през есента. За да направите това, малки и големи органични вещества се сгъват вътре в оградата на слоеве, листа, паднали от дървета и всичко това е покрито с картон.

Правилно подреждане на органични слоеве

Въпросът как да се направи топло легло през пролетта не е съвсем правилен, тъй като съдържанието му започва да се подготвя през есента. Но ако не сте имали време да вдигнете шум навреме, тази работа може да се свърши през пролетта, само органичните вещества са по-трудни за намиране. В зависимост от дълбочината на подпочвените води се избира видът на конструкцията. В сухите земи топли легла са потопени в земята. Изравнени са със земята или леко повдигнати.На парцели с високо ниво на подпочвени води се правят високи топли легла. Във всеки случай, предпоставка за правилното производство на градинското легло е неговата ограда. Всеки строителен материал е подходящ за производството на дъски. Най-често се използват шисти или дъски.

Важно! Топло легло е компостна купчина с ограда на слоеве.

Остава важен въпрос след издигането на топло легло със собствените си ръце какво да поставите първото на дъното му, както и каква е по-нататъшната последователност от слоеве. За да получите добър компост, има правило за поставяне на органични вещества. Снимката показва правилното наслояване, но е доста сложно. Най-често градинарите полагат следните слоеве:

 • Дъното на ямата е покрито с големи органични вещества, т.е. дебела дървесина. Можете да използвате изкоренени пънове, клони, като цяло всичко дървено, което е излишно във фермата. Дървото перфектно задържа влагата в купчината компост. Колкото по-голяма е използваната органична материя за долния слой, толкова повече години ще продължи топло легло.
 • Вторият слой се полага с фина органична материя. За тези цели са подходящи стъблата на градинските растения, тънки клони от храсти, хартия, паднали от дървета листа, трева, слама и др.
 • Третият слой стимулира процеса на органично разлагане. Обикновено за тези цели се използва оборски тор или неузрял компост. Изрязаните слоеве копка се полагат отгоре заедно с трева, само с корените нагоре. Последният горен слой е покрит с готов компост.

Всеки слой от топло легло се навлажнява с вода. Въздухът между елементите на големи органични вещества и влага ще ускори процеса на гниене и повишаване на температурата в градината. Някои зеленчукопроизводители поливат топло легло с биологично активни препарати, за да ускорят образуването на компост.

Важно! Получената добра почва на топло легло не се изкопава при сеитба на семена или засаждане на разсад. Разхлабената почва се разрошава на дълбочина 20 см, а следващата пролет се добавя отгоре само зрял компост.

Видеото показва пълненето на топло легло:

Самостоятелно производство на топло легло

Сега ще разгледаме стъпка по стъпка направата на топло легло със собствените си ръце, като използваме примера на дървена кутия. Дървото не е най-добрият материал за дългосрочно качване, но е екологичен материал.

И така, нека видим как производственият процес протича правилно:

 • Веднага е важно да се определи размерът. Можете да вземете каквато и да е дължина, която позволява сайтът или оранжерията. Препоръчително е да вземете ширината не повече от 1 м, максимум - 1,2 м. В противен случай ще бъде лошо да се грижите за посевите. Дълбочината на ямата зависи от нивото на подпочвените води и състава на почвата. Обикновено се отстранява слой плодородна почва с дебелина 40-60 см. Височината на стените се прави до максимум 70 см.
 • По размера на бъдещото топло легла от дъски повалям кутия... Конструкцията се монтира на земята и по контура от външната страна на страните на земята, се правят маркировки за ямата.
 • Кутията се оставя настрана. Съдът се отстранява от маркираната зона на слоеве заедно с трева. За тези произведения ще ви трябва остра лопата. Парчета трева се сгъват отстрани. Те са полезни за най-горния слой.
 • Когато дупката е изкопана до необходимата дълбочина, в нея се монтира съборена дървена кутия. Понякога градинарите прибягват до трикове, като допълнително изолират конструкцията. За да направите това, страните са облицовани с парчета полистирол или експандиран полистирол, а дъното е плътно покрито с празни пластмасови бутилки с усукани коркови тапи.
 • Освен това, съгласно вече разглежданото устройство на топли легла, се извършва слоево полагане на органични вещества. Когато всички слоеве са положени, купчината се излива обилно с вода, след което се покрива с PET фолио.
 • Ако органичната материя е била положена през пролетта, след две седмици е възможно да се засеят семена от градински култури върху нея или да се засадят разсад. Веднага след засаждането почвата се поръсва с тъмен мулч. През пролетта тъмната повърхност ще бъде по-добре затоплена от слънчевата топлина.Когато настъпи лятната жега, за насипване се използва лек мулч от дървени стърготини или слама. Светлинната повърхност ще отразява парещите лъчи на слънцето, предотвратявайки прегряването на кореновата система на растението.

Видеото показва устройството на топло легло:

Сега знаете как да оборудвате топли легла със собствените си ръце във вашата лятна вила. Това се прави по същия начин през пролетта или есента. Просто есенната отметка е по-печеливша поради голямото количество паднали листа и други органични отломки.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство