Тесни легла по метода Meatlider

Методът за увеличаване на добивите по метода на американския производител на зеленчуци Meatlider се основава на използването на тесни лехи. Най-простата технология не изисква големи инвестиции и е достъпна за всеки начинаещ градинар. Всеки летен жител е в състояние да направи на своя сайт леглата на митлидера със собствените си ръце, просто трябва да се придържате към инструкциите и да имате желание.

Каква е същността на метода Meatlider

Методът Meatlider се основава на спецификата на градинарството и засаждането зеленчуци... На първо място, нека се занимаем с обработката на парцел. Известният производител на зеленчуци доказва, че не е необходимо всяка година да се изкопава цялата земя в градината. Парцелът трябва да бъде маркиран само в тесни легла с широко междуредово разстояние. Има специални изисквания за самите легла. Първо, те трябва да са дълги за цялата градина и строго равномерни. На второ място, върху леглата трябва да се направят земни могили, тоест вид кант.

Стандартни параметри на леглото:

 • дължина - 9 м;
 • ширина - 45 см;
 • височината на могилите е 10 см;
 • междуредие - 1,5 m.

Meatlider оправдава такъв размер на лехите с оптималното пространство и най-добрия достъп на светлина до растенията. Личният сюжет става лесен за поддръжка. На тясно легло производителят е в състояние да приближи растенията от двете страни, което улеснява плевенето плевели... Широките междуредия създават свободно пространство. Растенията получават осветление от всички посоки. Лесно е да карате градинска количка или да прокарвате напоителни тръби по разстоянието между редовете.

Лесно е да се направи тясно легло според Meatlider, а освен това не е необходимо да се прави отново всяка година. Дългосрочният процес на експлоатация предвижда само подрязване на страните на кантовете. Препоръчително е да засявате пътеките с трева. Растителността ще задържа влагата в почвата.

Важно! Голямото междуредово пространство осигурява оптимални условия за безплатна вентилация на отглежданите култури. Това освобождава растенията от много болести, като късна болест.

Следващата характеристика на метода Meatlider се основава на правилата за засаждане на зеленчуци. Културите се поставят в два реда на разстояние 10-15 см от земния кант. В същото време между самите растения се оформя пътека с ширина от 15 до 20 см. Стъпката на засаждане на растения в един ред зависи от характеристиките на сорта и земеделската технология на културата, но във всеки случай , не трябва да се допуска удебеляване.

Противниците на технологията твърдят, че когато се използва методът Meatlider, броят на засадените растения се намалява. С други думи, площта на градината се използва неразумно. Направени са изчисления, за да се опровергаят подобни заблуди. Взети са два парцела от 1 хектар земя, където е извършено обичайното засаждане на растения с междуредие от 70 см и по метода Meatlider. Оказа се, че първият парцел съдържа 43 хиляди култури, а в тесни лехи - 66 хиляди растения.

Внимание! При поставяне на леглата е необходимо да се спазва строга хоризонталност и минималната височина на страните - 10 см. Най-добре е да се използва лазерно ниво. Идеалният хоризонт допринася за равномерното разпределение на влагата към всяка култура, а отстрани му пречат да напусне градината.

Някои местни производители на зеленчуци отдавна оценяват леглата на Mitlider, но не биха могли без тяхното подобрение. Това се дължи на спестяването на място в малки вили.Така нашите зеленчукопроизводители намалиха разстоянието между редовете до 0,9 м и засяха репички, зеленчуци или нетъкан фасул между основните култури.

Винаги ли е възможно да приложите метода Meatlider на вашия сайт

Лошите места за подреждане на тесни легла са определени от самия създател на метода:

 • парцели с високо ниво на подпочвени води;
 • в низините, където има заплаха от наводнение след дъжд или пролетно топене на сняг;
 • райони с труден терен, където хълмовете рязко се заменят с вдлъбнатини, което не позволява да се направи идеална хоризонталност в градината;
 • сенчести или силно издухани от вятъра зеленчукови градини;
 • райони без вода за напояване.

След анализ на всички забрани, можем да заключим, че леглата на Mitlider не са подходящи за много домашни летни вили. Повечето от крайградските зони са разположени в пустош, без източници на вода, блатиста местност или земя с труден терен.

Съставът на торове за отглеждане на култури

Технологията на отглеждане на зеленчуци не се ограничава само до подреждането на някои лехи. Ще трябва да приготвите две смеси от торове и да ги прилагате стриктно в съответствие с препоръките на Meatlider.

Приготвяне на смес No1

Първата торова смес се прави само след определяне на свойствата на почвата. Анализът се извършва независимо с помощта на лакмусова хартия или се намират данни за средногодишните валежи в дадена област.

Ако индикаторът за валежи за една година надвишава 500 mm или хартията стане червена, тогава киселинността на почвата има стойност на pH по-малко от 4,5. В този случай торът се приготвя от следните съставки:

 • вар или креда на прах - 5 кг;
 • борна киселина на прах - 40 g, но може да бъде заменена с кафява - 60 g.

Със син цвят лакмусова хартия или индикатор за валежи до 450 mm годишно, торът се приготвя от следните съставки:

 • гипс - 5 кг;
 • борна киселина на прах - 40 g или боракс - 60 g.

Количеството тор се смесва с голям марж. Можете да го съхранявате дълги години, най-важното, на сухо място.

Приготвяне на смес No2

Торът номер две се състои от вещества, жизненоважни за градинските култури. Mitlider изведе общата формула за състава на тора като процент:

 • азот -11%;
 • фосфор - 6%;
 • калий - 11%.

По-добре е да купите такъв състав в магазин, тъй като е трудно да го приготвите у дома. Ако имате добър опит по този въпрос, за самостоятелно приготвяне на тор в специализиран обект, трябва да закупите всички съставки, смес от които ще ви помогне да получите необходимия процент вещества.

Внимание! Разрешено е да се съхранява самостоятелно приготвен тор No2 за максимум 21 дни. Влажният прах или ако водата попадне в тора трябва да се използва незабавно.

Процедурата за самостоятелно подреждане на леглата на Mitlider

За да се направят легла, използвайки метода на митлидера, те започват с наторяване на почвата, при условие, че колчетата са счупени на мястото и кордите са опънати:

 • Торът номер едно е равномерно разпръснат по маркираните граници на тясно легло. Разходът се спазва в размер на 100-300 g / p. м. Торът, приготвен по втората рецепта, веднага се поръсва отгоре. Разходът е 50 g / p. м.
 • След нанасяне на тора почвата се изкопава внимателно на максимална дълбочина 20 см. Важно е почвата да се разхлаби, така че всички бучки да се разбиват с гребло или друг удобен инструмент.

Сега е време да направите кант, тоест да загреете земните могили с височина 10 см отстрани и от краищата. На добре оформеното легло разстоянието между страничните насипи е приблизително 35 cm.

Оформете кант на градината в този ред:

 • По цялата дължина на леглото те изгребват изкопаната с торове почва с гребло в центъра;
 • От едната страна, с гребло, те хващат почвата от центъра на могилата и я загребват под кордата, образувайки страна. Тук е важно да вземете около половината от почвата от хълма, тъй като втората част ще е необходима за противоположната страна.
 • Подобна процедура се повтаря от другата страна на леглото, докато се оформи страна по цялата дължина.
 • Когато страничните дъски са готови, останалата почва в центъра се изравнява с гребло. По това време е необходимо да се загреят крайните страни.

Препоръчително е да проверите готовото легло за хоризонталност с лазерно ниво. Основните недостатъци се коригират и след постигане на положителни резултати те започват да засаждат растенията.

Видеото показва технологията за направа на легла според Mitlider:

Не е трудно да направите легла на Meatlider във вашата градина, само ако условията позволяват. Ако имате опит в зеленчукопроизводството, можете да опитате да ги подобрите.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство