Вертикално легло за ягоди от тръба

Ако лятната вила има малка зеленчукова градина, това не означава, че си струва да се откажете от отглеждането на цветя, ягоди, ягоди и други култури. В тази ситуация трябва да включите мисленето си и да разширите зоната за кацане. Но как да го направя? Елементарна структура вертикален легла ще помогнат за решаването на проблема. Има много идеи за създаване на такъв дизайн, но най-популярно е ягодовото легло от тръбата, което може да бъде подредено хоризонтално и вертикално.

Положителни и отрицателни аспекти на използването на PVC тръби за засаждане на ягоди

Във всяка технология има плюсове и минуси. Що се отнася до изграждането на място за засаждане на ягоди от пластмасови тръби, тук има повече положителни страни:

 • Спестяването на място трябва да се отбележи веднага. От хоризонтално или вертикално PVC тръби можете да съберете огромно легло. В него ще се поберат стотици храсти с ягоди или горски ягоди и такава конструкция ще заеме малка площ в двора.
 • Структурата на пластмасовата тръба е мобилна. Ако е необходимо, тя може да бъде преместена на друго място, а в случай на измръзване може да бъде внесена в плевнята.
 • Ягодите и ягодите растат на височина. Плодовете се берат лесно, без да се огъват и всички са чисти без пясък. Лехите не са обрасли с трева, което улеснява грижата за насажденията.
 • Във всяка PVC тръба растат няколко ягодови храста. В случай на епидемия е достатъчно да се премахне участъкът със засегнатите растения, така че болестта да не се разпространи върху останалите насаждения.

От минусите може да се посочат определени разходи за закупуване на канализационни пластмасови тръби. Тук обаче има и положителен момент. PVC тръбата се характеризира с дълъг експлоатационен живот. Вертикалното легло ще изисква само еднократна голяма инвестиция. Освен това дизайнът ще донесе само печалба под формата на вкусни плодове.

Съвет! За да възстановите разходите, направени при производството на градината, част от реколтата може да бъде продадена на пазара.

Основният недостатък на леглата от PVC тръби е тяхната изолация за зимата. Факт е, че малко количество почва в пластмасов съд замръзва по време на силни студове. Това убива корените на ягодата. За да се запазят насажденията, всяка тръба е обвита с изолация за зимата. Ако леглата са малки, те се внасят в плевнята.

Процедурата за направа на вертикални легла

За да направите вертикално ягодови лехи необходимо е да закупите PVC канализационни тръби с диаметър 110–150 mm. Насажденията трябва да се напояват. Това също изисква полипропиленова тръба с диаметър 15–20 mm. Веднага трябва да се отбележи, че има два начина да направите градинско легло:

 • Всяка подготвена тръба се забива вертикално. Методът е прост и евтин.
 • Можете да сглобите вертикално легло, като използвате лакти, тройници и кръстове. Това ще създаде голяма стена във V-образна или друга форма. Дизайнът ще се окаже мобилен, удобен и красив, но много скъп.

По-добре е за начинаещите градинари да се спрат на първия метод и сега ще помислим как да направим такова легло.

И така, след като са закупили целия материал, те започват да правят леглата:

 • Канализационните тръби в продажба се предлагат с различна дължина. Веднага трябва да вземете решение за височината на градината. Ако беше възможно да се купят само твърде дълги тръби, те се нарязват на парчета с необходимия размер.Получава се идеалната височина ягодово легло изработени от PVC тръби с дължина 2 м.
 • Когато заготовките се изрязват от пластмасови тръби с голям диаметър, те започват да произвеждат напоителна система. Тънка полипропиленова тръба се нарязва на парчета с 10 см по-дълги от дебелите детайли.
 • Долната част на напоителната тръба е затворена с тапа. Започвайки отгоре, третата част се пробива с конвенционална бормашина с диаметър 3-4 мм. Дупките се правят на приблизително равни интервали.
 • Перфорираният детайл се увива с парче чул, закрепвайки го с медна тел. Тъканта ще предотврати запушването на пръстта на дренажните отвори. Подобна процедура се извършва с всички тънки тръби.
 • След това преминете към обработката на дебела тръба. За работа ще ви трябва електрическа бормашина с дюза за корона с диаметър 15 см. На страничната стена на тръбата се изрязват дупки с помощта на корона. Първият се намира на 20 см над нивото на земята. Тук също е необходимо да се вземе предвид частта от тръбата, заровена в земята, ако се предполага този метод за инсталиране на леглата. Останалите отвори се пробиват на стъпки от 20 см. Броят на седалките зависи от височината на конструкцията. Ако конструкцията е инсталирана облегната на стената, тогава гнездата за кацане се пробиват само от предната страна на градинското легло. В друг случай перфорацията на канализационната тръба е разпределена от двете страни.
 • Пробитият дебел детайл се затваря с тапа отдолу, след което се монтира вертикално на постоянното си място.
 • Вътре във вертикално стояща канализационна тръба поставете тънък перфориран детайл строго в центъра със запушалката надолу. Пространството на дебела тръба се покрива с чакъл до височина 10 см и след това се запълва с плодородна почва до върха. За по-добра стабилност е добре вертикалното легло отгоре да е фиксирано към надеждна опора.
 • Почвата се полива през дренажна тръба, докато се насити напълно с влага. В гнездата за засаждане се засаждат ягодови или диви ягодови храсти.
Важно! Оптимално е да поставите вертикално легло с ягоди, обърнати на юг или поне на югозапад.

По-нататъшната грижа за ягодовите насаждения предполага само навременно поливане и подхранване през дренажни тръби.

Видеото разказва за ягодовата градина:

Отглеждане на ягоди в хоризонтално положени тръби

Можете да отглеждате ягоди не само във вертикални тръби, но и хоризонтално положени. Снимката показва пример за това как да се направи такава структура. Такива легла за ягоди са инсталирани, повдигнати на височина, удобна за поддръжка. Принципът на производство на конструкцията е почти същият, както при вертикалния аналог:

 • Канализационната тръба от PVC е перфорирана в една линия, образувайки седалките. Дупките в пластмасата се изрязват с корона с диаметър 10-15 см на разстояние 20 см.
 • Двата края на дебелия детайл са затворени с тапи. В центъра на един капак е направен отвор за напоителната тръба. Във втория щепсел отдолу се изрязва отвор. Тук с помощта на преходен фитинг е прикрепен маркуч, който се спуска в контейнер, монтиран под леглото. Тук ще изтече излишната вода.
 • Хоризонтално положен дебел детайл е 1/3, покрит с експандирана глина, измит във вода с оцет. Плодородната почва се изсипва върху дренажния слой. Когато запълни половината от свободното пространство, поставете напоения перфориран детайл. Той е направен по същия начин, както е направен за вертикално легло. Свободният край на напоителната тръба се извежда през отвора в центъра на щепсела. Освен това канализационната тръба се пълни с пръст до върха.
 • Подобна процедура се извършва с всички заготовки. Под хоризонтални легла е заварена стойка от пръти или ъгъл. Може да се направи широко за подреждане на няколко парчета в един ред.

Когато се направи хоризонталното легло, почвата е добре навлажнена в тръбите, след което във всеки прозорец се засажда ягодов храст.

Поливане на хоризонтални лехи

Така че, направете си ягодни лехи са готови, ягодите са засадени, сега трябва да се полива. Това се прави чрез тънки напоителни тръби, стърчащи от дебели детайли. В случай на вертикални легла, водата може да се излива ръчно с помощта на лейка. На големи насаждения е свързана помпа. Хоризонталните насаждения с ягоди не могат да се поливат с лейка. Тук напояването е организирано по два начина:

 • Ако няма много много хоризонтални насаждения, се монтира резервоар за напояването им. Трябва да е на височина, така че да има налягане в системата. Всички напоителни зърна, изпъкнали от леглата, са свързани помежду си с помощта на фитинги и маркуч в една напоителна система. Свързан е с монтиран съд с вода. На изхода на резервоара се поставя кран за регулиране на напояването. Когато почвата изсъхне, собственикът отваря чешмата, водата тече гравитационно под корените на ягодите, а излишъкът й се източва през дренажен маркуч, фиксиран на противоположната страна на тръбата с тапа.
 • Нереалистично е от резервоара да се поливат големи ягодови насаждения с хоризонтални лехи. За тези цели вместо резервоар за съхранение се използва помпа. Нещо повече, той е инсталиран в контейнер за източване на излишната вода. Напоителната система се включва, когато почвата изсъхне. Оказва се един вид воден цикъл. Помпата изпомпва вода под ягодовите корени. Излишната течност се оттича обратно в контейнера, откъдето отново се насочва в кръг. Въпреки това, част от водата се абсорбира от растенията, така че трябва да наблюдавате и попълвате контейнера навреме. При желание този процес може да бъде автоматизиран със сензори и инсталиране на реле за време.

Ако трябва да нахраните ягоди, торът просто се разтваря във вода за напояване.

Ако у дома има празно отопляемо помещение, можете да преместите там малка плантация с ягоди за зимата. Това ще ви позволи да се наслаждавате на вкусни плодове през цялата година.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство