Земя за легла

За всеки градинар и градинар въпросът за качеството на земята в леглата и цветните лехи е най-горещият въпрос. Както тези, които са започнали да обработват земята си от нулата, така и другите, които са наследили обработвана земя в продължение на много години, са еднакво загрижени за това как да подредят и поддържат плодородието на земята си. В края на краищата, без специални грижи, земята прераства много бързо. плевели и вече е трудно да се отглежда нещо върху него. Но, от друга страна, грижите могат да бъдат толкова интензивни, че след няколко години, дори на първоначално добрата почва, реколтата ще падне и ще бъде все по-трудно да се грижим за нея.

Тази статия ще разгледа основните така наречени трудни типове почви в Русия. Ще бъдат описани основните опции за подреждане на легла върху различни видове земя.

Добра почва за растенията - какво е това

Разбира се, за всеки вид растения, включително градински растения, идеята за идеална земя може да се различава леко. Някои харесват по-лекото, други по-тежкото. Някои предпочитат леко алкална реакция на околната среда, други обслужват кисели торфени блата. Но все пак за повечето градински култури има повече или по-малко общи средни изисквания към земята, без които те изобщо няма да растат, или добивите ще бъдат минимални.

И така, кои са основните свойства на земята, за да могат растенията да се развиват добре и да ви радват с добива си.

 • Достатъчно дишане. Често се отнася за рохкава почва, но това не винаги е така. Понякога добрата почва с много въздушни капиляри може да изглежда относително плътна, но това е само на пръв поглед.
 • Пропускливост на влагата и влагоемкост. В идеалния случай земята трябва едновременно да провежда добре влагата и да задържа част от нея, така че влагата да остане в почвения слой при всяко време и при всякаква температура.
 • Неутрална реакция на околната среда. Тъй като по-голямата част от земите на територията на Русия са доста кисели, върху тях може да расте само ограничен набор от култури. Повечето градински растения се нуждаят от неутрална или леко алкална среда. Във всеки случай първоначално е по-добре да започнете от неутрална среда, а след това, когато се отглеждат отделни култури със специфични изисквания, коригирайте реакцията на околната среда в правилната посока.
 • Насищането на почвата с хранителни вещества е желателно във форма, която е лесно смилаема за растенията. Това може да се постигне, като се използват както минерални, така и органични торове. Но като се има предвид, че на тази земя ще се отглеждат бъдещи хранителни продукти, по-добре е да се даде предпочитание на органичните продукти. Освен това действа по-меко и по-трайно от минералните торове.

Най-бързото решение на проблема

За съжаление не всички градинари могат да се похвалят, че имат земя в градините си или в градината, която притежава всички горепосочени свойства. В противен случай едва ли биха се заинтересували от темата на тази статия. А има и цяла армия от новодошли, които току-що са получили земя и като цяло не знаят какво да правят с нея и дали на нея ще расте нещо културно. Следователно създаването на подходяща земя за леглата е повече от спешен проблем за повечето градинари.

За онези, които отчаяно искат да отгледат нещо задоволително на своята земя, или тези, които току-що са придобили необработена земя, най-удобният и бърз вариант изглежда да закупи и донесе една или повече машини с плодородна почва на мястото. След това внимателно разпръснете тази земя из целия обект или оформете от нея готови лехи или дори я напълнете с т.нар високи леглаи растат каквото сърцето ти пожелае. Освен високите финансови разходи, изглежда, че тази опция няма недостатъци.

Всъщност съставът на плодородната земя, който се предлага за продажба от много специализирани компании, е доста привлекателен: 50% торф, 30% черна почва и 20% пясък. Но дори и този състав да се спазва изцяло, новопринесената земя ще има достатъчно ресурси за растеж за максимум няколко години. Тогава пак ще трябва да направите нещо с нея. Да не говорим за факта, че ако просто го разпръснете из площадката, той бързо ще се смеси с първоначалната почва, плевелите бързо ще я заемат и всичко ще се нормализира.

Но основният проблем, може би, е, че всичко може да бъде в състава на тази така наречена плодородна почва. Така наречената черна почва може да се изкопае от съседна поляна и да се окаже обикновена блатиста земя, често придобиваща черен цвят. Дори ако черна почва беше донесена от южните райони, тя може да бъде взета от напълно изтощени индустриални полета, оплодени в продължение на много години с ударни дози химикали. Торфът може да е с високо състояние и да не се разложи напълно при кисела реакция.

Следователно тази опция може да работи доста добре само ако се намери надежден доставчик и не се запълва цялата територия на градината, а само високи легла, специално издигнати за тези цели.

Високи легла

Високите легла са на мода сега или кутии... За много собственици на малки парцели от 6 до 20 дка те наистина са решението на много проблеми. Това е както изчистен вид на зеленчукова градина, така и малка трудоемкост при по-нататъшната грижа за тях и най-важното - добър и бърз растеж на почти всички култивирани растения в тези структури. Просто оформянето на такива легла не е лесна работа, въпреки че се изплаща достатъчно бързо - вече през настоящия сезон.

Високите легла могат да бъдат с различни размери. Има така наречените кутии, височината им обикновено не надвишава 10-20 см и са направени от широки дъски или от шисти. Не е забранено обаче да се използват подръчни материали, стига те да поддържат формата на градината. Издигат се още капиталови структури направени от тухли, камъни, блокове или бетон. Те обикновено са по-високи на височина - могат да достигнат 50 или дори 70 см. На самото дъно на такива легла се поставя груб органичен материал - изгнили дъски, трупи, коноп. Малко по-високо се поставя материалът „по-мек“ - клони, дървесни стърготини, кора, всичко това се овкусява с дебел слой оборски тор, може би дори полуразложен и се полива обилно с вода. След това всеки органичен материал, като сено, слама, дървени стърготини, окосена трева, се полага на слоеве и се премества с хумус. Препоръчително е да поръсите или разлеете всеки слой от 5 см с всеки комплекс от полезни микроорганизми. Сега има много от тях в продажба. Байкал, Сияние, Емочки и така нататък. Най-горният слой в леглото, с дебелина най-малко 7-8 см, се състои от компост или почва, смесена с хумус. За малки по височина кутии може да има около два или три слоя, за високи - повече от дузина.

Не е необходимо да ги смесвате, всичко ще бъде направено за вас от микроорганизми, които ще се заселят в такова легло и постоянно ще поддържат най-благоприятните условия за растежа на растенията в него. Всичко, което трябва да направите, е да редовно поръсвате смес от земя с компост или дори чист компост отгоре.

Възможности за подреждане на легла върху това, което е

За повечето градинари възможността за закупуване на земя е невъзможна поради високите разходи за материал или поради големите площи на градината и зеленчуковата градина. Какво можете да посъветвате в такива случаи?

Всъщност лоши земи няма. На всеки от тях можете да отглеждате много добри реколти дори от най-капризните култури. Просто за това трябва да вземете предвид особеностите на тези земи, които сте получили, и да превърнете техните недостатъци в предимства. И, разбира се, използвайте знанията, предложени от самата природа.

На първо място, трябва да разберете разликата между хумус и компост.

Хумусът е напълно разложен оборски тор. Съответно, ако нямате крава или поне пилета, ще трябва да я купите.

Компостът е колекция от всякакви органични остатъци, предимно растителни остатъци, овкусени с отпадъци от вашата маса. Напълно се превръща в хумус само след година-две. С използването на ускорители за зреене на компоста този процес може да се ускори няколко пъти.

Пясъчна земя

Някои от най-добрите за отглеждане на всяко растение, тъй като те имат следните предимства:

 • Те натрупват топлина;
 • Дишаща;
 • Създайте благоприятна среда за развитие на корени;
 • Те задържат влагата добре с голяма дебелина на слоя.

Основният недостатък на пясъчните земи е бедността в съдържанието на хранителни вещества и лесното измиване от тях.

Съответно, основната техника за подобряване на песъчливите земи е редовното внасяне на торове, най-добре от всички органични. Освен това можете да използвате хумус и компост. Но компостът за използване върху песъчливи почви е за предпочитане, тъй като все още не е напълно разложен растителен остатък. Това означава, че когато органичната материя се измие от пясъка, тя постоянно ще идва в правилните количества от компоста, който продължава да се разлага.

Друга техника за подобряване на пясъчните земи е добавянето на малко глина към тях, за да се подобри адхезията на почвените частици.

Влажни зони

Това е доста често срещан тип земя, която представлява тежка глинеста почва или глина в комбинация с високо ниво на подпочвени води.

Това е труден тип земя и градинарите предпочитат да правят високи хребети с рохкава пръст върху тях, предполагайки, че нищо друго не може да се направи с тях. По принцип това е един от правилните подходи, особено когато се разглеждат дървета и храсти, които изискват голям слой дишаща почва. За обикновените градински растения има и други методи.

Ще бъде полезно да се монтират дренажни канавки, които ще понижат нивото на подпочвените води с няколко сантиметра и земята леко ще изсъхне.

Препоръчително е такива земи да се подготвят за засаждане през есента, тогава през зимата те ще имат време да узреят и всички вредни секрети ще се изпарят. Необходимо е да ги изкопаете много плитко, с максимум 10 см. Наложително е да се нанесе пепел върху повърхността на почвата след изкопаване, тъй като тези земи обикновено са силно подкиселени. Прилагането на големи количества органични отпадъци също ще помогне на почвата да узрее по-бързо до пролетта. Но минералните торове могат само да навредят в тази ситуация.

Внимание! Най-добрият начин за подобряване на такава земя е засяването на зелено торене преди зимата.

През пролетта земята вече не се изкопава, а просто се разхлабва заедно с растителните остатъци от засетата зелена тор. Тази земя вече е доста подходяща за леглата. Въпреки че добри добиви могат да започнат да се събират само няколко години след постоянното въвеждане на органични материали, пепел и отглеждане на лехи от зелено торене на освободените лехи.

Вечно замръзнала земя

По тези земи расте само доста оскъден асортимент от зеленчуци, главно поради липса на топлина. Следователно най-често срещаният начин при тези условия е изолацията на почвата. За да направите това, на мястото на бъдещото градинско легло се изкопава изкоп с дълбочина най-малко 50 -70 см.Всички топлоизолационни материали се поставят на дъното на изкопа: от трупи и дъски до празни затворени пластмасови бутилки. Отгоре изкопът се запълва със смес от пръст, хумус и компост.

Коментирайте! Известно е, че дори дини и грозде се отглеждат на подобни лехи в манастирите на север.

Така че, за да подобрите значително земята за леглата на вашия сайт, трябва:

 • Отглеждайте редовно зелени торове на парцела си, за да получите голям обем органични вещества за компост и лехи.
 • Формирайте купчини компост ежегодно за редовно попълване на високи и правилни лехи.
 • Постоянно мулчирайте почвата в лехите със слой от окосена трева или слама.

Заключение

Ако следвате всички горепосочени препоръки, земята за вашите легла скоро ще задоволи всички най-сложни изисквания на най-капризните култури, където и да се намирате.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство