Компот от калина: рецепта

Калина има доста специфичен вкус, който не всеки харесва. Присъщата му горчивина не позволява използването на плодове за някои ястия. Можете обаче да приготвите прекрасен компот, който през зимата ще се превърне в истинско благо. След това ще разгледаме някои варианти за приготвяне на тази здравословна напитка.

Важни точки

За да приготвите компот от калина за зимата, трябва да се запознаете с няколко съвета:

 1. Повечето хора не обичат горчивината на калината. Ето защо бих искал да запазя аромата и вкуса на плодовете, но да се отърва от присъщата им горчивина. Оказва се, че това е много лесно да се направи. Достатъчно е просто да оставите калината на студено. Не е препоръчително тези плодове да се берат преди измръзване. Ако няма начин да изчакате, можете просто да поставите плодовете във фризера за известно време. Резултатът ще бъде същият.
 2. Но дори и след третиране със студ, горчивината няма да изчезне напълно. Ето защо не трябва да пестите захар, докато правите компот. Сиропът за този компот се приготвя в съотношение 1/1, толкова вода, същото количество гранулирана захар.
 3. Правилно приготвеният компот от калина има висока концентрация на сок и захар. Поради тази причина трябва да се разрежда преди употреба.
 4. Калината е невероятно здравословно зрънце, което съдържа витамини А, Е и аскорбинова киселина. Но все пак може да навреди. Например, това зрънце може значително да понижи кръвното налягане, което влияе върху съсирването на кръвта. На тези, които ще направят някакви операции в бъдеще или имат проблеми със съсирването на кръвта, е забранено да пият такава напитка. Тези с ниско кръвно налягане, както и бременните жени, също не трябва да пият компот от калина. На децата се дава много добре и в малки количества ягодоплодни напитки. Но за пациенти с хипертония компотът от калина ще бъде много полезен.
 5. Може да се навива през зимата и да се съхранява дълго време. За целта приготвеният компот се изсипва в стерилизирани буркани и се навива с капаци, които предварително се варят във вода.
Внимание! Към такъв компот могат да се добавят и други плодове и плодове. Много хора обичат комбинацията от ябълки и калина.

Рецепта за компот от калина

Трилитров буркан ще се нуждае от следното количество съставки:

 • два килограма калина;
 • 750 грама гранулирана захар;
 • 750 мл вода.

Приготвяне на компот:

 • Плодовете от калина трябва да се изсипят в гевгир и да се потопят точно в нея в студена вода.
 • След това водата се вари в голяма тенджера и плодовете се спускат там заедно с гевгир за 2 минути.
 • Гевгирът се оставя настрана, така че чашата да излише вода. Междувременно масата е покрита с хартиени кърпи и върху тях се поръсват плодове.
 • Докато калината изсъхва, можете да стерилизирате консервите. След това плодовете се прехвърлят в подготвения контейнер.
 • В тенджера кипнете 750 мл вода и на малки порции добавете гранулирана захар. Трябва да се разбърка старателно, така че сиропът да стане хомогенен.
 • Калината се залива с още горещ сироп.
 • На огъня се поставя тенджера, в която трябва да поставите кърпа или дървена дъска. Толкова вода се излива в него, така че да стигне до раменете на буркана. Поставяме буркан с компот в този тиган и покриваме отгоре с капак.
 • Трябва да стерилизирате компота поне 30 минути. Банките с по-малък обем стерилизират 10-15 минути по-малко.
 • Когато определеното време изтече, консервната кутия се изважда с помощта на специален клипс. След това се навива на руло и се оставя настрани, докато изстине напълно. В този случай контейнерът трябва да бъде увит с топло одеяло. Когато компотът се охлади напълно, ще трябва да го прехвърлите на подходящо хладно място за по-нататъшно съхранение.

Внимание! Отвореният компот може да се съхранява в хладилник не повече от 3 дни. Ако нямате време да изпиете такъв обем през това време, тогава би било по-добре да навиете напитката в по-малки кутии. Имайте предвид, че все още трябва да се отглежда.

Компот от калина и ябълка

Тази рецепта е за кутия от 3 литра. Това ще изисква следните компоненти:

 • половин килограм ябълки;
 • 300 грама плодове от калина;
 • 500 грама гранулирана захар;
 • два литра вода.

Напитката се приготвя, както следва:

 1. Плодовете трябва да се измият и изсушат, както в предишната рецепта.
 2. Ябълките се измиват, пулверизират и нарязват на малки клинове или по друг удобен начин.
 3. Необходимото количество вода се излива в тигана и се кипва. Цялата захар се изсипва там. Сиропът се разбърква, докато гранулираната захар се разтвори напълно.
 4. Освен това, нарязаните ябълки и калина се добавят към врящия сироп. Съдържанието се кипва и се готви 10 минути.
 5. След това горещата напитка се изсипва в стерилизиран буркан или няколко по-малки контейнера. След това контейнерът се навива със стерилизиран капак и се увива по желание.
 6. След охлаждане контейнерите се прехвърлят на подходящо място за съхранение през зимата.

Тази рецепта не включва стерилизация. Има доста богат вкус с лек ябълков вкус, но не толкова концентриран като компот от една калина. Напитката може да се разрежда с вода преди употреба.

Компот от калина с портокали

Съставки за трилитров съд:

 • един и половина килограма калина;
 • половин килограм портокал;
 • 750 мл вода;
 • 1 грам ванилин;
 • 750 грама гранулирана захар;
 • 5 грама смляна канела.

Процесът на готвене е както следва:

 1. Портокалите трябва да се изплакнат и да се нарязват на полукръгове. Всички кости трябва да бъдат отстранени от тях.
 2. Плодовете от калина се измиват и подсушават върху хартиена кърпа. Като алтернатива, калината може да се постави във фурната за няколко минути.
 3. Кипнете вода в голяма тенджера, добавете гранулирана захар и я разтворете напълно.
 4. След това в захарния сироп се хвърлят нарязани портокали, калина, ванилин и смляна канела.
 5. Съдържанието се вари, докато плодовете започват да се пукат.
 6. След това напитката се изсипва в кутии и се навива с капаци. Разбира се, всичко първо трябва да се стерилизира.
 7. Бурканите се обръщат и се оставят да се охладят напълно. След това контейнерите се прехвърлят на хладно място.

Съвет! Портокалите в рецептата могат да бъдат заменени с чаша сок. Така приготвеният компот трябва да се разрежда с вода преди употреба.

Заключение

В тази статия разгледахме ползите и вредите от калината. Сигурни сме, че тези, които не са противопоказани с тези плодове, определено ще харесат компота, направен от него. Можете да приготвите такава напитка от най-достъпните съставки. Опитай!

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство