Кога и как правилно да събираме шипки за сушене през зимата

Събирането на шипки за сушене е необходимо от средата на септември до първата половина на октомври. В този момент плодовете са напълно узрели, те са богати на цвят и съдържат максимално количество хранителни вещества. Невъзможно е да се колебаете с колекцията, тъй като първите студове имат лош ефект върху състава и вкуса. Презрелите плодове губят витамин С и не могат да се съхраняват дълго време.

Какъв вид шипки може да се събира

За прибиране на реколтата трябва да изберете плодове, които отговарят на няколко критерия едновременно:

 1. Плодовете от шипка трябва да се берат в момента, когато са напълно узрели, т.е. ще придобие богат оранжев или светлочервен цвят (в зависимост от сорта).
 2. Важно е да се определи много точно времето, тъй като както незрелите, така и презрелите шипки няма да бъдат подходящи за събиране.
 3. Плодовете трябва да са твърди на допир, да не са омекотени или развалени.
 4. За сушене е по-добре да се събират само големи и средни шипки: малките са с по-лош вкус и в тях няма толкова много полезни вещества.
 5. За събиране трябва да се избират само добре познати, описани сортове.
 6. Избягвайте храсти, растящи в близост до пътища или промишлени обекти. Също така не си струва да берете плодове в града. За целта те специално отиват в провинцията, до краищата на горите, до речните заливни заливи.

Възможно ли е да се събират шипки след измръзване

Съществуват народни „легенди“, че дивата роза може да бъде събрана след измръзване. Но поради понижаване на температурата много полезни вещества се унищожават. Плодовете губят вкуса си, започват да имат горчив вкус. Освен това те могат да се влошат малко и в резултат на това добивът на крайния продукт ще намалее.

Възможно ли е да се събират зелени неузрели шипки

Незрели, зеленикави или не твърде ярки плодове също не трябва да се берат. За разлика от узрелите плодове, те не са богати на витаминен състав. Вкусът и ароматът на такава шипка не е толкова ярък.

Възможно ли е да се събират презрели плодове

Можете също така да вземете презрели (меки) плодове. Те имат много по-малко витамин С, но повече захар. Следователно такива плодове са забележимо по-вкусни. Често се използват за приготвяне на конфитюри или плодови напитки.

Внимание! Презрелите шипки отнемат повече време да изсъхнат и могат да се развалят доста бързо. Ето защо е по-добре първо да ги използвате или веднага да ги изпратите към детайли (конфитюр, компоти и други).

За сушене е препоръчително да се използват само узрели плодове, но не презрели и незасегнати от замръзване.

В кой месец и кога можете да събирате шипки за сушене през зимата

Обикновено събирането на плодове започва в края на сезона. Конкретните дати за събиране на шипки зависят от няколко фактора:

 • климатичните условия на региона;
 • времето през текущата година;
 • сортове култури;
 • части от растението, което ще се бере (плодове, листа, корен, цветя).

Кога да берете шипки

Растението цъфти в края на май - първата половина на юни.По това време трябва да се събират цветя. Вземат се пресни, не увяхнали. Важно е да сте навреме, преди венчелистчетата да започнат да падат.

Кога можете да берете шипки?

Узряването на плодовете започва от края на август (третото десетилетие) до средата на септември (15-20 дни). Следователно оптималният период на събиране е от последните дни на септември до средата на октомври. По това време плодовете запазват най-добрата си консистенция, цвят и хранителни вещества. Често трябва да побързате с колекцията поради настъпването на слана, която може да дойде дори през септември.

Кога да се събират листа от шипка за чай

Листата се препоръчва да се берат по време на цъфтежа (от края на май до средата на юни). В този момент те натрупват максимално количество хранителни вещества и не се влошават. Те избират сухо време за прибиране на реколтата и излизат следобед или вечер, така че сутрешната роса да има време да изсъхне напълно. Не се препоръчва прибирането на реколтата след дъждове. Влажните суровини отнемат много време да изсъхнат и по време на съхранение могат да заплесневеят.

Кога да берете корен от шипка

Корените от шипка трябва да се събират за зимата 2 пъти годишно:

 1. В началото на пролетта, преди началото на май, когато храстите все още не са започнали да дават цветя.
 2. В средата на есента, по време на прибирането на реколтата (септември - октомври).

В тези моменти коренищата са достатъчно силни, тъй като растението или още не е цъфнало, или вече се е отказало от плодовете и е спряло да расте в навечерието на зимния период.

Кога да се събират шипки за сушене в предградията

В региона на Москва събирането започва през втората половина на септември и завършва през октомври. Това е индийско лято с продължителност 1-2 седмици. Най-добре е да имате време в този момент - плодовете ще узреят и ще бъдат напълно сухи. Когато планирате деня на събиране, се препоръчва да се съсредоточите върху прогнозата за времето

В района на Москва шипките се събират от средата на септември до първата половина на октомври.

Кога да се събират шипки в Урал

В Урал плодовете се берат преди настъпването на слана: по-добре е да се стигне навреме в началото на първия есенен месец. Ако прогнозата за времето е неблагоприятна, процедурата започва в края на август.

Кога да се събират шипки в централна Русия

Времето за събиране на шипки в регионите на централна Русия е точно същото като в Московския регион: от средата на септември до първата половина на октомври включително. През същия период плодовете се събират в Черноземния регион и други райони на Централния регион на Русия.

Кога да се събират шипки в Сибир

В Сибир дивата роза се разкъсва за сушене от края на август до първата половина на септември. Към този момент лятото все още не е отстъпило, студове и продължителни дъждове са малко вероятни. Ако се забави за по-късен период, плодовете могат да страдат от ниски температури.

Как да събираме шипките правилно и по-бързо

Събирането се извършва в хубав, ясен ден. Препоръчително е да правите това не сутрин, за да няма роса по плодовете. Не трябва да има дъжд предния ден - оптимално е плодовете и цветята да са напълно сухи. Трябва да работите внимателно със суровините, за да ги запазите непокътнати.

Как да берем шипки

Можете да берете шипки за сушене:

 • на ръка (по-добре е да носите ръкавици);
 • ножици.

Технологията е същата - цветята се вземат заедно с част от дръжката (не много голяма, 2 см). По време на събирането се уверете, че съцветието запазва своята цялост и венчелистчетата не се разпадат. Те се поставят в контейнер на няколко слоя и не си струва да се натиска. Цветята трябва да се пазят непокътнати, ако е възможно. След това го принасят у дома, подреждат го на един слой и го сушат в топла стая или на открито. В зависимост от метеорологичните условия целият процес ще отнеме 3-7 дни.

Цветята могат да се приготвят и по друг начин, като ги поръсите със захар. 400 г захар и 1 чаена лъжичка лимонена киселина се вземат в чаша венчелистчета, смесени. Поставете сместа в стерилизирани буркани и затворете капака. Вместо киселина можете да използвате прясно изцеден лимонов сок. Крайният продукт има приятен вкус и интересен аромат на роза.Използва се за приготвяне на чай и за лечение на възпалено гърло и бронхит.

Цветята на шипката трябва да се събират от края на май до средата на юни

Как да събираме шипки

Инструкциите за събиране на шипки са прости:

 1. Изберете клон, огънете го леко към себе си.
 2. Откъснете плодовете, така че дръжките и чашките да останат върху тях.
 3. Поставете реколтата в контейнер.
 4. Вкъщи сортирайте плодовете и ги изпратете за сушене или за приготвяне (няма нужда да се мият).

Можете да работите с бодливи храсти само с ръкавици, за да не се нараните

Това е традиционният метод за прибиране на голи ръце. За да ускорите процеса, можете да използвате следните инструменти:

 • PET бутилка;
 • мотика;
 • кофи, гребла;
 • градински ножици.

За да ускорите процеса, трябва да съберете шипките за сушене с помощта на 1,5-литрова пластмасова бутилка (от сода). В него се правят 2 разреза: отстрани на дъното и врата. Освен това последното трябва да е тясно - така че да преминават свободно само пръстите, а не дланта.

Бутилката се поставя на ръката отстрани на дъното и се вземат плодовете (втората ръка поддържа клона)

Веднага след като се съберат шепа, те се изсипват в контейнер. Бутилката има две функции:

 • предпазва ръцете от тръни;
 • не ви позволява да загубите нито едно зрънце.

Можете също така да събирате бодливи шипки с мотика. Бързо се извършва по клона, след което всички плодове попадат в контейнера. Издънките обаче могат да се люлеят много и дори да наранят кожата, така че трябва постоянно да ги държите.

Също така е удобно да събирате реколтата с помощта на гребло с вградена кофа. Страната със зъбите се носи по клона, плодовете попадат в контейнера, след което могат бързо да бъдат прехвърлени в основния контейнер.

Метод за бързо бране - с градински ножици

Кофата се поставя под клона, а плодовете се изрязват с остриета. Трябва да работите внимателно, за да запазите дръжката и да не я отрежете заедно с клоните, които след това трябва да бъдат премахнати ръчно.

Заключение

Събирането на шипки за сушене се препоръчва през септември и октомври. Този период е подходящ за региона на Москва, средната зона, района на Чернозем, както и за южните райони. Що се отнася до Урал и Сибир, те започват да събират реколтата в средата - втората половина на септември. Трябва да се опитаме да го хванем преди първите слани и продължителни дъждове. В краен случай могат да се приемат и сурови плодове (ако не са презрели). В този случай те се поставят на един слой и се оставят да лежат няколко часа в сухо помещение. След това те незабавно пристъпват към подготовката (в електрическа сушилня, фурна или фритюрник).

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство