Сушени шампиньони: как да изсъхне в електрическа сушилня, във фурната

Гъбите започнаха да се сушат преди няколко века в Италия, където бяха разположени основните места за отглеждане на тези гъби. Този вид подготовка изисква минимални усилия и пари. В същото време се запазват не само аромат и вкус, но и повечето полезни хранителни вещества.

Възможно ли е да изсушите шампиньоните у дома

Изсушените „горски дарове“ могат да се използват за приготвяне на много вкусни и здравословни ястия. Тяхната обработка не изисква много време и усилия, а съхранението - големи пространства. Сушените гъби са по-добри по отношение на маринованите и осолените препарати. Този метод запазва повечето аминокиселини и микроелементи, което означава, че ястията, приготвени от сушени гъби или гъби, ще бъдат много по-здравословни и питателни.

По време на процеса на сушене продуктът губи почти 90% от теглото си. Това трябва да се вземе предвид при прибирането на суровините. Основното условие е тя да е чиста. Преди изсушаване остатъците от почвата се отстраняват от шампиньоните, центровете за потъмняване се отрязват.

Съвет! Преди процедурата е препоръчително гъбите да не се измиват (за разлика от мариноването или ецването), а да се избърсват с леко влажна кърпа или хартиени кърпи, за да се премахне мръсотията.

Изборът на метода зависи от техническите възможности на човека. Най-вкусните шампиньони се правят в руската фурна. Въпреки това, дори в апартамент, можете да изсушите продукта с високо качество, запазвайки яркия си аромат и богат вкус.

По време на сушенето гъбите губят 90% от теглото си

Внимание! Не всички „дарове от гората“ могат да се сушат у дома или на слънце. Например сухата русула придобива неприятен горчив привкус, така че те не се използват в готвенето.

Как правилно да сушите гъби

Няма идеален начин за сушене на гъби. Някой предпочита да суши гъби у дома с помощта на специални уреди или кухненски уреди, докато други обичат традиционния метод на слънце и чист въздух.

Най-често шампиньоните се сушат:

  • във фурната;
  • в електрическа сушилня;
  • в микровълновата;
  • в руска фурна;
  • на слънце;
  • на конец.

Независимо от избрания метод, суровината се обработва предварително.

Подготовка на гъби за сушене

Подготовката включва няколко етапа. Първото е почистването. Шампиньоните се почистват с мека кърпа, четка или салфетка. Премахнете остатъците от почвата, иглите, мъха и листата. С нож внимателно отрежете потъмняването, но не измивайте, в противен случай продуктът ще потъмнее и ще загуби аромата си.

След почистване суровините се изпращат за сортиране. Изгнилите и развалени екземпляри се изхвърлят. Големите се отделят от малките и се сушат отделно. Долната част на крака от шампион се отрязва последно.

Съвет! Малките гъби могат да се сушат цели, а големите екземпляри се нарязват на малки чинии или парчета.

Нарежете гъбите на тънки филийки, произволни парчета или "юфка". Основното условие е те да бъдат с еднакъв размер, само по този начин продуктът ще изсъхне равномерно. Юфката с гъби прави ароматни супи. Накиснат, може да се добавя към салати и топли ястия.

Как да изсушите гъби от струни

При липса на познати електрически уреди под ръка, можете да използвате традиционния метод - сушене на низ. За да направите това, гъбите се нанизват на здрава нишка и се окачват в сухо, добре проветриво помещение.

Трябва да изсушите гъбите на сухо проветриво място.

Малките гъби могат да бъдат нанизани цели, а големите нарязани на парчета или чинии. Сушенето по този начин може да се извърши и навън. Резените се окачват на сянка, покриват се с тънък материал или чиста марля.

Как се сушат гъби в електрическа сушилня

Електрическата сушилня е прост и достъпен начин за сушене на гъби у дома. Този домакински уред има редица предимства, които всеки кулинарен специалист ще оцени.

Битова електрическа сушилня:

  • ще запази аромата и вкуса на продукта;
  • спестява време за сушене, намалявайки го до 12-24 часа;
  • лесен за работа и може да се използва във всяка стая.

Сушенето на гъби с помощта на електрически уреди отнема до 10 часа

Важна роля играе хигиената, която е толкова трудна за постигане, ако гъбите се сушат на чист въздух.

Устройството не изисква сложни манипулации. Достатъчно е внимателно да подредите резените върху палети и да ги заредите в електрическа сушилня. След това задайте желаната програма и задайте времето на 8-10 часа (в зависимост от дебелината на плочите и характеристиките на мощността на устройството).

Съвет! От сушени шампиньони може да се направи гъбен прах, което е чудесна алтернатива на кубчета от бульон.

Как да изсушите гъби във фурната

Електрическата фурна е достъпен начин за сушене на гъби за хора, живеещи в градски апартаменти. Шампиньоните се почистват предварително, сортират се и се нарязват на филийки с дебелина 2-3 мм. Плочите се поставят спретнато върху лист за печене, предварително покрити с хартия за печене или силиконова постелка.

Температурата е настроена на устройството на 50 ° C, след което резените гъби се изпращат във фурната. След 7 часа температурата се повишава с 30 ° С и се суши допълнително 18-20 часа. Вратата на фурната е леко отворена, така че кондензираната от гъбите влага да се изпари. Ако функцията за въздушна конвекция е налице, включете я и оставете вратата затворена.

Преди да започнете да сушите гъби, трябва да ги нарежете на филийки.

Сушене на шампионски шайби с висока температура

Съвет! За по-добро изсушаване резените периодично се смесват.

Сушене на гъби във фурната

От древни времена, ако метеорологичните условия не позволявали гъбите да се сушат естествено, домакините използвали руска печка за заготовки. Както при всеки друг метод, гъбите първо се приготвят (почистват, сортират), след това капачката се отстранява и всичко се подрежда на сламена палуба.

Пещта предварително се почиства от пепел и пепел, загрява се и след това се охлажда до температура 50-60 ° С. Продуктът се суши няколко дни. Сухите гъбени шапки, ако е необходимо, бяха изсушени на 2-рия и 3-ия ден.

Изсушаването на шампиньоните отнема няколко дни, а за сухите шапки - до 3 дни.

Друг начин за сушене в руската фурна е сушенето на шишчета. Нанизани на шишчета или други предмети, гъбите се поставят върху тухли или дъски, разположени на еднакво разстояние една от друга. Освен това всичко е същото като при сламените подови настилки.

Сушене на гъби на чист въздух

Сушенето на гъби у дома може да се извърши и на чист въздух. Това е един от най-простите и достъпни методи, който може да се използва както извън града, така и в апартамента. За да направите това, подготвените гъби трябва да бъдат нарязани и нанизани на конец или на шиш. Получените "гирлянди" са спретнато окачени на верандата, балкона или лоджията и покрити с тънка чиста марля. Това е основна защита срещу насекоми. Сушенето на чист въздух е възможно само при горещо слънчево време.

Сушенето на гъби на чист въздух е възможно само в горещо време

Съвет! За да се определи степента на сухота, е необходимо леко да се изстиска парче гъби.Ако е пружиниращо, значи е постигнато необходимото условие. Ако се усеща влага, тогава гъбите трябва да се изсушат.

Как да изсушите гъбите в микровълновата фурна

Микровълнова печка присъства в почти всеки дом. Този удобен домакински уред може лесно да бъде адаптиран за гъби заготовки. Недостатъкът на този метод са малки порции сушени гъби. Плюсове - значителни икономии на време.

Готовите гъби се нарязват на тънки филийки и се разпределят върху плосък съд. След това се поставя във фурна със зададена мощност от 100 вата. Времето за готвене е 20 минути.

В края на този етап продуктът се проветрява и полученият кондензат се източва. Време за излъчване - 10 минути. След това гъбите отново се изпращат в микровълновата за 20 минути. Броят на стъпките на проветряване и сушене зависи от дебелината на гъбните плочи.

Правила за съхранение на сушени шампиньони

За да могат сушените гъби да запазят уникалния си аромат и ценните си свойства, е необходимо правилно да се организира съхранението на продукта. Първо трябва да се уверите, че процесът на сушене е извършен правилно и гъбите са загубили по-голямата част от влагата. Най-очевидният признак е крехкост при натискане.

Получените заготовки се съхраняват в хартиени торби, ленени или памучни тъкани, дървени кутии или стъклени буркани. Контейнерът със сухия продукт се поставя на проветриво място. Предпоставка е липсата на миризми.

Съхранявайте сухите гъби в стъклени буркани

Съхранявайте сухите гъби в стъклени буркани

Спазването на всички условия за сушене и съхранение ще позволи на шампиньоните да не губят свойствата си за 3-5 години.

Съвет! За да се гарантира безопасността на гъбите, можете да използвате специални вакуумни контейнери или торбички.

Какво може да се направи от сушени гъби

Ароматните сухи гъби могат да се използват за приготвяне на голямо разнообразие от ястия. Те се добавят към супата, използвани като препарати за салати. Шампиньоните могат да подчертаят вкуса на месото, да наградят картофи, ориз или печени зеленчуци с аромат на гъби.

Основното предимство на изсушените „горски подаръци“ е краткото време за готвене. Можете да приготвите ароматен гъбен бульон само за 5-7 минути, докато ще трябва да прекарате четвърт час на зеленчуков бульон и поне един час на бульон от месо.

Заключение

Има няколко начина за сушене на гъби. Това е най-добрият метод за приготвяне за тези, които искат да запазят както вкуса, така и полезните качества на гъбения продукт.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство