Сладко от кайсии: 17 вкусни рецепти

Лятото е времето не само за активен отдих, но и за активно производство на всякакви запаси за зимата, преди всичко под формата на вкусно сладко. А сладкото от кайсии, наред с другите, изобщо не е на последно място. Дори онези малцина, които никога не са стояли под жива кайсия, знаят и помнят вкуса на сладкото от кайсии. Но ще се изненадате, когато разберете какви разнообразни рецепти за неговото производство съществуват в света. Тази статия е опит да се покажат всички възможни най-вкусни рецепти за сладко от кайсии, включително с разнообразни добавки.

Съвети за опазване

За да направите сладкото не само вкусно, но и добре съхранено, помислете за следните препоръки:

 • За сладко можете да вземете плодове с различни размери, но те трябва да са здрави, твърди и непокътнати.
 • Най-добре е да приготвите сладкото в меден леген, но при липса на такъв са подходящи и съдове от неръждаема стомана, по-добре с дебело дъно. Сладкото често изгаря в емайлирани тигани.
 • Бурканите за съхранение на конфитюр трябва да се измиват добре, за предпочитане със сода, а не с обикновени препарати и след като са стерилизирани по какъвто и да е наличен начин (във вряща вода, във фурна, във фритюрник, в микровълнова печка), на сухо. Сладкото не трябва да се излива в мокри буркани.тъй като влагата може да причини плесен и влошаване на продукта.
 • Ако искате кайсиите или резенчетата им да останат непокътнати, гответе конфитюра на няколко етапа на интервали. В този случай захарта постепенно замества водата в плодовете и пулпът им става по-плътен.
 • Смесването на сладкото трябва да бъде много нежно, по-добре е да разклащате купата от време на време.
 • Готовността на сладкото може да се определи чрез прилагане на тънка струйка от него върху чиния - струйката не трябва да се прекъсва и да се разстила върху чинията.
 • Сладкото не може да стане захаросано, ако в него сложите малко количество лимонов сок или лимонена киселина в края на готвенето.
 • Когато сладкото се навива на руло с помощта на калаени капаци, то се поставя в бурканите, докато е горещо.
 • Но традиционно те изчакват сладкото да се охлади и едва след това го слагат в купа за съхранение - в този случай можете да използвате найлонови капаци или пергаментова хартия.

Рецепти от сладко от кайсии без костилки

Разбира се, рецептите за приготвяне на сладко от кайсии без костилки се отличават с максимално разнообразие. Това се случва по различни причини:

 • поради традиционния страх от отравяне с определени вещества, които могат да се съдържат и натрупват в костилките от кайсии,
 • поради факта, че парченцата кайсия са по-добре накиснати в сироп, отколкото цели плодове,
 • накрая, половинките и дори резените кайсии са идеално комбинирани с различни плодове, плодове и други добавки.

Ако някой все още не знае как да готви сладко от кайсии без семки, то от тази глава той ще получи изчерпателна информация за цялото разнообразие от начини за приготвяне на такова сладко.

Рецепта за дебел конфитюр - класически

Тази рецепта е едновременно най-простото и най-бързото време за готвене. Въпреки че резултатът е класическо сладко от кайсии - гъсто и вискозно, което може да се намаже върху хляба и да се използва като пълнеж за пайове.

В тази рецепта изобщо не се използват допълнителни съставки, с изключение на кайсии и захар, дори водата е излишна.

Вземете 1 кг кайсии без костилки и 1 кг захар. Пригответе широка купа или тенджера и започнете да подреждате кайсиите на слоеве, внимателно поръсвайки със захар. Всичко отгоре трябва да бъде изцяло покрито със захар. Оставете плодовете да престоят на хладно място за 12 часа. Удобно е да правите това вечер, така че да стоят така цяла нощ.

На сутринта ще видите, че кайсиите са произвели голямо количество сок. Време е да ги сложите на котлона и при непрекъснато разбъркване ги кипнете. След като сладкото заври на доста силен огън за около 5-10 минути, намалете огъня и изпарете кайсиевата смес за още 40-50 минути, като постоянно я разбърквате и отстранявате получената пяна. Сладкото се счита за готово, ако:

 • Пяната постепенно престава да се образува;
 • Самият сироп и кайсиите стават прозрачни;
 • Ако сложите капка сироп върху чинийка, тя не се разпространява, а запазва формата си.

Сега сладкото се охлажда и вече е студено в стерилни контейнери. Може да се затвори или с найлонови капачки, или с пергаментова хартия, като се затегне с ластик.

Сладко от резенчета кайсия "Yantarnoe"

Тази рецепта също се счита за класика, но въпреки факта, че отнема доста време, резултатът е толкова невероятен, че си заслужава. Въпреки това не отнема много време, за да го направите, по-скоро трябва да имате търпение, за да издържите на постоянна комуникация с красив и вкусен деликатес и да не го ядете.

2 кг напълно узрели, сочни кайсии се измиват в студена вода, изсушават се и се нарязват на половинки. Костите се отстраняват и от половинките се изрязват резени, подходящи за вашия вкус. В голяма широка тенджера поръсете резените кайсия със захар и оставете да киснат 10-12 часа.

След това време кайсиите, пълни със сок, се поставят на огъня и се довеждат почти до кипене, но отново се оставят настрана. След пълно охлаждане кайсиите се отстраняват внимателно с решетъчна лъжица в отделен съд, а останалият сироп се кипва отново и се готви за около 5 минути. След това кайсиите отново се поставят в него и отново сладкото се слага да се охлади. Подобна операция се извършва колкото е възможно повече пъти, но не по-малко от три. В резултат на това, когато охладеният сироп се сгъсти толкова много, че капка сироп, поставена между показалеца и палеца, се простира на здрава нишка, кайсиите вече не се отстраняват от сиропа. А сладкото заедно с плодовете се кипва за последно и се вари около 5 минути. В този момент към него се добавя половин чаена лъжичка лимонена киселина или сок от един лимон.

Сладкото се поставя в буркани във вече напълно охладено състояние.

Съвет! 1-2 дни след разстилането на сладкото върху бурканите, плътната му горна повърхност може да се намаже с тампон, потопен във водка. Тогава сладкото може да се съхранява в обикновена стая в продължение на няколко години, без да губи свойствата си.

Сладко от кайсии без костилки "Пятиминутка"

В съвременния свят, където често няма достатъчно време дори за най-необходимите неща, приготвянето на конфитюр е донякъде променено. Вярно е, че името не отразява точно времето за готвене - все пак ще отнеме малко повече от пет минути. Независимо от това интересът към кайсиевото петминутно сладко нараства все повече и повече.

Има два основни начина за приготвяне на сладко - кайсиево петминутно сладко.

1 начин

За 1 кг белени кайсии се взимат около 500 г захар.Първо се приготвя сиропът - буквално 200 г вода се налива в тенджера и цялата захар, поставена в рецептата, постепенно се разтваря в нея при бавно загряване. След това сиропът се кипва и в него се поставят половинките от кайсиите. Цялата смес се връща до 100 градуса и се вари точно пет минути, но при непрекъснато разбъркване на умерен огън. Накрая полученото сладко се поставя в стерилни буркани и се навива с метални капаци.

2 начина

Този метод ви позволява да запазите по-добре цвета, аромата и вкуса на кайсиите, а също така допринася за запазването на големи количества хранителни вещества. Добре измитите кайсии се нарязват на половинки, освобождават се от семената и се поръсват с необходимото количество захар. Контейнерът с кайсии се оставя за 3-4 часа. След като сокът се появи в кайсиите, съд с тях се поставя на котлона и сладкото се довежда почти до кипене при постоянно разбъркване, за да не загори захарта. Веднага след появата на първите мехурчета конфитюрът се отстранява от огъня и се оставя настрана, докато се охлади напълно.

След това отново се загрява до кипене и отново се оставя настрана, докато се охлади при стайни условия. За трети път сладкото вече се вари от момента, в който пяната се появи точно за пет минути.

Коментирайте! Пяната трябва да се отстрани и сладкото да се разбърква през цялото време.

Когато е горещо, петминутно сладко от кайсии се поставя върху нагрети стерилни буркани, навива се на руло и се съхранява на хладно място.

Рецепта за сладко от кайсиеви ядки

Оказва се много вкусно да приготвите сладко от кайсии, ако не изхвърлите семената от него, но след като извадите зърната от тях, ги смесете с плодове при загряване. Ядките придават на сладкото характерен бадемов аромат и леко забележим послевкус.

Важно! Преди готвене се уверете, че кайсиевите ядки, които използвате, са наистина сладки и не горчиви, в противен случай не могат да се използват.

За 1 кг плодове се вземат 1 кг гранулирана захар, 200 г вода и 150 г кайсиеви ядки.

Кайсиите се заливат с врящ сироп, варят се 2-3 минути и се оставят да киснат една нощ или 12 часа. На следващия ден сладкото отново се кипва, към него се добавят нуклеолите и се вари, докато плодовете станат прозрачни.

Royal Jam

Тази рецепта е толкова популярна, че има и няколко разновидности, както в методите на производство, така и в различни добавки. Основният акцент в сладкото от кралски кайсии (или кралското, както го наричат ​​понякога) е това кайсиева костилка той се отстранява неусетно и се превръща в някакъв вид ядка или в ядро ​​от самия камък. В резултат на това кайсиите изглеждат цели на външен вид, но с вкусен ядлив пълнеж вътре. Различни добавки, които придават на кралското сладко специален благороден аромат и вкус, не са излишни.

Но първо нещата първо. За кралско сладко е препоръчително да изберете най-големите и най-качествени кайсии - но те не трябва да са презрели, а трябва да запазят плътността и еластичността си. За да премахнете костта, можете да направите малък разрез по жлеба на плода. Или можете да използвате дървена пръчка или дръжка от дървена лъжица, с която внимателно пробивате през всяка кайсия, като по този начин извличате ямката.

За да извлечете съдържанието от семената, можете да ги излеете с вряща вода за пет минути и след това те лесно се разбиват на две части, запазвайки формата на ядрото. Кайсиевите ядки обикновено са сладки с бадемов аромат, но има и сортове с горчиви ядки, така че не забравяйте да ги проверите, преди да ги използвате.

Сега в средата на всяка кайсия се вкарват ядки, извлечени от семена или бадеми.

Коментирайте! Бадемите имат невероятен вкус със сладко от кайсии.

Следващата стъпка е да приготвите пълнежа за кайсиите.Необходимо е да се смесят 0,5 литра вода с 1 кг захар и 100 мл тъмен ром, коняк или ликьор амарето. Сместа се поставя на огън, оставя се да заври и към нея се добавят пръчка канела и две звездни анасонови звездички. Сиропът с всички добавки се вари 5-7 минути и след това се охлажда. След охлаждане го напълнете с пълнени кайсии и оставете да кисне 12 часа.

На следващия ден бъдещото кралско сладко се поставя на много слаб огън, покрива се с капак и се кипва.

Веднага след като конфитюрът заври, свалете го от огъня и го оставете да се охлади отново за 12 часа. Този процес се повтаря три пъти. На третия ден, за последен път конфитюрът се кипва, от него се отстраняват пръчка канела и звездни анасон и се изсипва горещо в бурканите.

Кайсиево сладко с лимон

Лимонът придава сладко от кайсии малко кисело и е много добре да добавите малко коняк и към това сладко за изтънчен аромат.

За 1 кг кайсии, както обикновено, се взимат 1 кг захар, както и 2 напълно настъргани с кората лимони (но без семена) и 100 мл ракия.

Кайсиите се покриват със захар, а към тях се добавят настъргани лимони и коняк. В тази форма те се държат в продължение на 12 часа, след което се поставят на нагряване и се варят незабавно до омекване (прозрачност на сиропа), или на интервали от три преминавания, като всеки път се кипват, като варят плодовете 5 минути и ги охлажда.

Сладко от кайсии с портокал

Портокалите образуват много добра комбинация с кайсии и се използват цели с кората. Трябва да премахнете семената само след настъргване на целия портокал, тъй като те могат да добавят горчивина към сладкото.

Останалата част от процеса на готвене е проста. 1 кг кайсии без костилки се пълни с 1 кг захар, влива се през нощта. След това сладкото се кипва и в този момент към него се добавя оранжевата маса от един голям портокал, настърган през ренде. Сладкото се вари на умерен огън в продължение на 15-20 минути, след това се охлажда и отново се поставя на огъня. Този път се свежда до прозрачността на плодовете, при непрекъснато бъркане.

С цариградско грозде и банани

Тази версия на сладко ще изненада всеки със своята необичайност, въпреки че киселото цариградско грозде е изненадващо подходящо за сладки кайсии и банани.

Трябва да подготвите:

 • 1 кг кайсии;
 • 3 кг цариградско грозде;
 • 2-3 парчета банани;
 • 2,5 кг захар.

Кайсиите трябва да бъдат измити, обезкостени и нарязани на големи кубчета.

Цариградското грозде се освобождава от опашки и клонки и повечето от тях се смилат с блендер или миксер. За красота могат да се оставят около 0,5 кг плодове.

Бананите се белят и също се нарязват на кубчета.

Всички плодове и плодове се поставят в тенджера, покрита със захар и тиганът се поставя на слаб огън. След кипене плодовата смес се готви за 15 минути и се охлажда. Пяната трябва да се отстрани. Сладкото трябва да престои около 12 часа на студено място. След това се загрява отново и отново се вари, като се разбърква, за около 15-20 минути. В стерилни буркани сладкото се поставя горещо и е по-добре да се съхранява на хладно място.

С ягода

Ягодите принадлежат към плодове с плътна, но деликатна пулпа, така че те перфектно ще се комбинират помежду си в сладко.

Естествено, плодовете и плодовете трябва да бъдат добре измити и почистени от всички излишни - ягоди от клонки, кайсии от семена. По-добре е да нарежете кайсиите на четвъртинки, така че те са по-подходящи по размер за ягоди.

За такова комбинирано сладко е най-добре да вземете 1 кг ягоди и кайсии. Захар в този случай, трябва да добавите около 1,6 -1,8 кг. Добро допълнение към сладкото ще бъде цедката, настъргана от един лимон и малко пакетче ванилия.

Ягодите с кайсии се покриват със захар, вливат се няколко часа преди пускането на сока и се загряват до кипене. След 5 минути кипене конфитюрът се отстранява от огъня и се оставя да се влива 3-4 часа.След това към него се добавят ванилин и лимонова кора, всичко се разбърква и отново се вари около 10 минути. След което конфитюрът отново се отстранява от огъня и се оставя за една нощ. На сутринта сладкото най-накрая се вари още 4-5 минути и горещото се опакова в буркани и се навива на руло.

С малини

По почти същия начин можете да приготвите сладко от кайсии с малини. Само пропорциите на съставките са малко по-различни - за 1 кг малини се вземат 0,5 кг кайсии без костилки и съответно 1,5 кг захар. Освен това, за по-добра комбинация с малини, се препоръчва нарязването на кайсии на по-малки парчета.

Полученото охладено сладко ще изглежда по-скоро като конфитюр, тъй като и малините, и кайсиите съдържат значително количество естествен сгъстител - пектин.

С кокос

Друга рецепта за много оригинално сладко от кайсии с уникален аромат и вкус. Освен това се приготвя съвсем просто и бързо.

Приготви се:

 • 1,5 кг кайсии;
 • 200 мл вода;
 • 0,5 кг захар;
 • Половин лимон или половин чаена лъжичка лимонена киселина;
 • Шушулка ванилия или половин чаена лъжичка ванилова захар
 • 4 супени лъжици пресни или сухи кокосови люспи
 • 1 чаена лъжичка къри на прах

Нарежете кайсиите на малки филийки, след като ги освободите от семената. Сварете сиропа от вода, захар, ванилин, лимонов сок и залейте кайсиите. Оставете сладкото да заври на много слаб огън и при непрекъснато разбъркване оставете да къкри 5-7 минути. Добавете кокосовите люспи и къри към кайсиите, оставете отново да заври отново и поставете в стъклени буркани, докато са горещи.

В мултикукър

Бавно готварска печка може значително да улесни живота на домакините, тъй като в нея се приготвя пълноценно сладко от кайсии само за няколко часа. За 1 кг кайсии се вземат 0,5 кг захар и сокът от един лимон.

Кайсии без костилки, нарязани на половинки, поставени в купа на мултикукър, налейте лимонов сок и покрийте със захар. След това оставете плодовете да се варят и сок с отворен капак. След като кайсиите са изцедени, задайте времето на 1 час, затворете капака и сложете мултикукъра да работи в режим "Яхния". В резултат на това получавате конфитюр с доста течна консистенция. Вече може да бъде разположен в банки и навит.

Съвет! Ако искате да получите по-дебела версия на сладкото, включете мултикукъра за още 1 час, но вече в програмата „печене“ и с отворен капак.

Без захар

Приготвянето на сладко от кайсии без захар изобщо не е трудно, но този десерт е полезен за хора, които по здравословни причини не могат да си позволят да консумират захар.

1 кг зрели сладки кайсии се обезкостяват, заливат се с чаша вода и се поставят в тенджера на слаб огън. Плодовете се варят поне 20 минути, докато омекнат. След това се подреждат в стерилни буркани, пълнят се с горещ сок и се усукват. Можете да загреете кайсиите само докато заврят и пуснат сока, а след това да ги сложите в буркани и да ги стерилизирате за 10-15 минути.

Със стевия

Ако употребата на захар е противопоказана, но искате да опитате истинско сладко сладко от кайсии, тогава можете да използвате зеленчуков заместител на захарта - листа от стевия.

За 1 кг кайсии вземете половин чаша листа от стевия или подобно количество от препарата от него и 200 мл вода. Останалата част от производствения процес е същата, както е описана по-горе. Сиропът се вари от стевия с вода, с която се заливат половинките кайсии и се влива с трикратно кипене.

Зелено сладко от кайсии

През последните години стана модерно да се приготвят препарати от неузрели плодове и зеленчуци. За любителите на подобни експерименти се предлага следната рецепта.

За да направите сладко от 1 кг зелени кайсии, ще ви трябват и 1 кг захар, половин лимон, торбичка ванилова захар и 2,5 чаши вода.

Незрелите кайсии все още не са имали време най-накрая да оформят костилка, следователно, за добро импрегниране на плодовете със сироп, те трябва да бъдат пробити с шило или дълга игла на няколко места през и през. След това трябва да бъдат добре бланширани в гевгир, като ги потапят няколко пъти във вряща вода и се държат в нея една минута. След това изсушете кайсиите.

От останалите съставки според рецептата сварете сиропа и след като заври, сложете в него кайсиите. Варете сладкото около час, като бъркате непрекъснато, докато сиропът стане едновременно плътен и бистър.

Разстелете горещо в стерилни буркани и затворете с винтови капачки.

Сладко от сушени кайсии

Ако имате много сушени кайсии и искате да намерите по-добро приложение за тях, опитайте да направите сладко с тях. Изобщо не е трудно.

За 500 г сушени кайсии трябва да вземете същото количество захар и 800 мл вода. Добавянето на жар от един портокал ще подобри вкуса и аромата.

Първо, сушените кайсии трябва да се изплакнат добре със студена вода. След това се заливат с количеството вода според рецептата и се оставят за 5-6 часа. Във водата, в която бяха накиснати сушените кайсии, трябва да сварите сиропа. Докато кипи, нарежете накиснатите сушени кайсии на ситно. Поставете парчета сушена кайсия във врящ сироп и варете 10-15 минути. В същото време горният слой - цедката - се отстранява от портокала с помощта на специална ренде, нарязва се и се добавя към врящото сладко.

Съвет! Добре е да добавите един от видовете ядки към сладкото от сушени кайсии при готвене.

Необходимо е да се вари още около 5 минути и деликатесът от сушени кайсии е готов.

Рецепти с конфитюр без костилки

Най-често сладко от кайсии със семена означава рецепти, при които семената се отстраняват внимателно от плодовете и вместо тях се поставят ядки от кайсии или други ядки.

Но можете да направите и конфитюр от абсолютно цели плодове, но се препоръчва да го ядете само през първия сезон, в противен случай може да натрупате токсични вещества в костите.

Традиционен

За тази рецепта най-подходящи са малки кайсии, като стълб или дори диви. Въпреки малкия си размер, те са много сладки и ароматни. Ще ви трябват 1200 г кайсии, 1,5 кг захар и 300 мл вода.

След измиване кайсиите се набождат на няколко места с дървена клечка за зъби. В същото време се приготвя сироп, който след кипене се изсипва в подготвените кайсии. В тази форма те се вливат поне 12 часа, след това се кипват и отново се поставят на хладно място. За трети път сладкото се готви до готовност, което се определя от прозрачността на сиропа. Това може да отнеме от 40 до 60 минути. Препоръчва се сладкото да се разклаща по време на готвене понякога заедно с плодовете. В бурканите готовото сладко се поставя в охладена форма.

С череша

Сладкото от цели кайсии с цели череши се приготвя по същия начин. Ако не ви мързи да защитавате конфитюра между циреите в продължение на няколко часа и правите такива повторения поне за 5-6, тогава в резултат ще получите вкусно сладко с плодове, които почти напълно са запазили формата си. В този случай последното кипене не трябва да трае повече от 10 минути.

Заключение

Кайсиевото сладко може да се приготви по най-различни начини и всеки може да избере рецепта по свой вкус.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство