Сладко от праскови

Съдържание

Прасковите са толкова благородни плодове, че независимо каква подготовка за зимата се прави от тях, всичко ще се окаже не само вкусно, но и много вкусно. Но тъй като плодовете на прасковите узряват много бързо и периодът на тяхното използване приключва също толкова бързо, често се налага да се справяме с вече презрели плодове. А именно, те са най-подходящи за приготвяне на сладко. Тъй като е почти невъзможно на пръв поглед да се определи най-добрата рецепта за гъсто, вкусно сладко от праскови, трябва да опитате всички техники, описани по-долу.

Само в този случай можете да изберете самата, много рецепта, която е в състояние да заеме своето достойно място в семейната кулинарна касичка. Или може би дори създайте своя собствена оригинална рецепта за сладко от праскови с уникална комбинация от допълнителни съставки.

Как да си направим сладко от праскови за зимата

Традиционното сладко от праскови е нарязана, хомогенна плодова маса, най-често с добавена захар или други подсладители. Според класическата рецепта конфитюрът трябва да се вари дълго време, за да се получи плътна консистенция. Но тъй като естествените сгъстители, пектините практически липсват в състава на прасковите, тогава веднага след производството сладкото от праскови все още няма да бъде достатъчно дебело. Необходимата плътност ще придобие само след няколкомесечно съхранение.

Ето защо в съвременния свят много домакини използват специални сгъстители, когато готвят сладко от праскови. Те могат да бъдат от животински (желатин) или растителен (пектин, агар-агар) произход.

Сгъстителите не само улесняват създаването на желаната консистенция, но и значително намаляват времето за готвене. Това спестява време и усилия и спестява повечето витамини. Освен това някои сгъстители (пектин, агар-агар) сами могат да осигурят осезаеми ползи за здравето и да помогнат за запазването на крайния продукт. Просто трябва да ги използвате в правилната пропорция и да следвате основните технологични методи, когато ги добавяте към детайла. Само в този случай те ще могат да максимизират своите положителни свойства.

Внимание! Добавянето на някои богати на пектин плодове (ябълки, круши, цитрусови плодове) към сладко от праскови според рецептата също помага за удебеляването на крайния продукт.

Има два основни начина да направите сладко от праскови у дома.

 • В първия случай пулпата от плодовете първоначално се освобождава от кожата и семената, смачква се по всякакъв удобен начин, покрива се със захар и се вари до плътност.
 • Вторият метод включва само отстраняване на семена от плодовете.След това се поставят в малко количество вода, в която се изпаряват, докато омекнат. След това прасковите се втриват през сито, като в същото време се освобождават от кожата и, добавяйки захар, се довеждат до окончателна готовност.

Това, което прави сладкото от праскови уникално, е, че можете да използвате плодове, които не са подходящи за друга реколта през зимата. Прасковите могат да бъдат презрели, набръчкани и с неправилна форма. Не е позволено да се използват само изгнили, червеиви и повредени от други заболявания плодове.

Дори сладостта на плодовете не е от първостепенно значение, тъй като с помощта на захар или други подсладители, тя може да бъде доведена до желаното състояние в готовото ястие. Но ароматът на плодовете е силно желателен. А най-ароматните обикновено са напълно узрели плодове. Следователно презрелите плодове традиционно се използват за сладко. Зеленикави плодове могат да се добавят само ако искате плодовете да се усещат в сладкото. За да се получи деликатна еднородна консистенция на конфитюр, те ще бъдат излишни.

Подготовката на плодовете за консервиране се състои в накисването им в топла вода за 7-10 минути и в цялостно последващо изплакване в течаща вода.

Която и рецепта или метод за приготвяне на сладко от праскови да бъде избрана по-късно, плодовете във всеки случай трябва да бъдат обезкостени. Понякога се отделят лесно, достатъчно е само леко да ги отрежете по надлъжната бразда, която минава по целия плод, и да превъртите половинките в различни посоки. Понякога просто трябва да отрежете пулпата с нож, освобождавайки костта.

Кората от плодовете също се отстранява най-често, тъй като може да добави ненужен тръпчив послевкус и да развали еднородната консистенция на готовото сладко.

За готвене на конфитюр обикновено се използват съдове от неръждаема стомана или емайлирани. При готвене ястието трябва периодично да се разбърква, за да не залепва по стените и дъното и да не загори. Появяващата се пяна трябва да се отстрани. Това е необходимо за по-добро запазване на детайла.

Колко сладко от праскови да сготвите

За разлика от сладкото, сладкото се прави най-често на един дъх.

Времето за готвене се определя от сорта на избраните праскови, както и от рецептата за приготвяне и от използването на някои добавки.

Колкото по-сочни или воднисти се оказват избраните праскови, толкова по-дълго ще е необходимо да ги приготвите. За да се намали времето за производство, плодовете първо се варят в малко количество вода, а след това, след изцеждане на получения сок, само останалата пулпа се използва за конфитюр.

Най-често времето за готвене може да варира от 20 до 40 минути, за да се получи достатъчна консистенция. Колкото повече време отнема конфитюрът, толкова по-тъмно става. Но такава дългосрочна термична обработка ще направи възможно без стерилизация при приготвяне на сладко от праскови.

Готовността на сладкото може да се определи по следните начини:

 • Капка от готовия продукт се поставя върху студена чинийка. Той трябва да запази формата си, а не да тече.
 • Течността по време на готвене не трябва да се отделя от общата маса.
 • Ако потопите лъжица в сладкото и след това го обърнете с изпъкналата страна нагоре, тогава готовият десерт трябва да го покрие с равномерен слой.

Класическата рецепта за сладко от праскови за зимата

За да се направи сладко от праскови по класическата рецепта, те обикновено се накълцват през месомелачка. Но е напълно възможно да се използва за тези цели, като обикновен пасатор под формата на кана и подводник.

Ще имаш нужда:

 • 3 кг праскови;
 • 2 кг захар;
 • 1/2 ч.ч. лимонена киселина.

Производство:

 1. Прасковите се измиват, обезкостяват се и се обелват.
 2. Той се смачква по всеки удобен метод, покрива се със захар, смесва се и се оставя настрана за няколко часа.
 3. Поставете масата на огън, добавете лимонена киселина след кипене.
 4. Гответе при постоянно разбъркване в продължение на 30-40 минути до забележимо удебеляване.
 5. Сложете конфитюра върху стерилни буркани, навийте и поставете на зимно съхранение.

Една проста рецепта за сладко от праскови за зимата със снимка

Най-лесният начин да направите сладко от праскови за зимата е дори да не си правите труда да белите плодовете преди готвене. Тя се оставя в процеса на смилане. Освен това не се използват никакви добавки с рецепта, освен прасковите и самата захар.

За 1 кг праскови обикновено се използва 1 кг захар.

Производство:

 1. Прасковите се измиват, обезкостяват се и се нарязват на четвъртинки.
 2. Поставете плодовете в съд за готвене, добавете буквално 100-200 мл вода и ги оставете да се загреят.
 3. След като заврят, ги варете около 18-20 минути.
  Съвет! Ако се отдели твърде много сок, той се изсипва в отделна купа. След това може да се използва за приготвяне на задушени плодове, желе и други напитки.
 4. Останалата праскова каша се охлажда и се смила през сито, за да се получи еднаква консистенция и да се освободи от корите.
 5. Добавете захар, разбъркайте и варете около 15 минути.
 6. Кипящото сладко се изсипва в стерилни буркани и се затваря за зимата.

Сладко от праскови

Сладко от праскови пет минути е най-лесно да направите, като използвате някакъв сгъстител. Факт е, че след добавяне на пектин или агар-агар, сладкото не може да се вари дълго време, в противен случай желеобразуващите свойства на добавките ще престанат да действат. И когато се използва желатин, обикновено не се препоръчва продуктът да се вари, а само да се нагрява до температура от + 90-95 ° C. Обикновено прасковите със захар се варят известно време, преди да се добавят сгъстителите, за да се поддържат на стайна температура. И ако заготовката се съхранява в хладилник, тогава е напълно възможно да се използва една от следните рецепти.

Плътно сладко от праскови за зимата с пектин

Чистият пектин рядко се среща по рафтовете на магазините. Понякога се предлага от специализирани магазини за здравословни храни или частни фирми. Най-често пектинът се продава под формата на продукти под имената: jellix, quittin, žele и други. В допълнение към самия пектин, те обикновено съдържат пудра захар, лимонена киселина и някакъв вид стабилизатор или консервант.

Най-често срещаният продукт, съдържащ пектин, zhelfix, обикновено има няколко номера:

 • 1:1;
 • 2:1;
 • 3:1.

Това съкращение означава съотношението на суровините и захарта, необходими за приготвяне на конфитюр, когато се използва този вид продукт. Например, когато използвате zhelfix 2: 1 за 1 кг праскови, ще трябва да добавите 500 г захар.

За любителите на експериментите в кухнята трябва да знаете, че количеството добавен желатин стриктно определя плътността на получения продукт. Така че, ако стриктно следвате инструкциите на опаковката, сладкото се оказва доста дебело, по-скоро като мармалад. Не се препоръчва да се надвишава тази норма, тъй като вкусът на детайла може да се влоши.

Но ако намалите количеството добавен zhelfix, например наполовина, тогава няма да се случи нищо ужасно. Сладкото също ще се сгъсти, но не толкова. Необходимата плътност може да бъде определена само чрез експеримент. Освен това трябва да се има предвид, че количеството добавена захар влияе и върху плътността на крайния продукт.

И така, ще ви трябва:

 • 2 кг целулоза от праскови;
 • 1 кг захар;
 • 50 g (или 25 g) zhelfix.

Производство:

 1. Прасковите се белят и обезкостяват.
 2. Половинките се нарязват с помощта на пасатор или месомелачка.
 3. Претеглете полученото плодово пюре и към него добавете точно половината от теглото гранулирана захар.
 4. Разбъркайте, поставете на огън, оставете да заври.
 5. Геликсът се смесва с малко количество захар и постепенно се изсипва в пюрето от праскови.
 6. Разбъркайте добре и варете получената маса точно 5 минути.
 7. Те са разположени в банки, навити за зимата.
Съвет! За любителите на пикантни препарати, към всяко бурканче може да се добави по една канела канела и няколко карамфилчета, когато се налива сладко.

Сладко от презрели праскови с агар-агар

Агар също може да се използва за трансформиране на прасковената маса в изкусително изглеждащо ярко слънчево сладко много бързо и лесно.

Освен това самият агар е много полезен при всякакви проблеми със стомашно-чревния тракт и метаболизма.

Ще имаш нужда:

 • 1 кг праскови;
 • 500-600 г захар;
 • 1 опаковка агар-агар (7-10 g).

Производство:

 1. Прасковите се обезкостяват, останалата пулпа се залива със 100 ml вода и се вари, докато омекне и сокът се освободи за около 5 минути.
 2. Полученият сок се филтрира през сито, към него се добавя агар-агар и се държи на стайна температура за 15-20 минути.
 3. Начупете прасковената каша с пасатор, загрейте до кипене.
 4. Добавете вливания разтвор на агар-агар към плодовото пюре и оставете да ври около 5 минути при непрекъснато разбъркване.
 5. Вкусното сладко от праскови се изсипва в стерилни съдове.

Когато е горещо, той остава доста течен и ще започне да се уплътнява едва когато се охлади до стайна температура. Трябва да се разбере, че конфитюрът, приготвен с агар-агар, няма термостабилни свойства. Тоест при нагряване плодовата маса ще загуби цялата си плътност. Поради това не трябва да се използва в пълнежи за палачинки и пайове, които след това ще се пекат във фурната или в тиган. Но ще изглежда страхотно като допълнение към различни студени ястия: сладолед, плодови салати и коктейли, смутита и др.

Как да си направим сладко от праскови с желатин

Желатинът е най-традиционната и популярна добавка, използвана за сгъстяване на конфитюри. Не е подходящ само за вегетарианци и хора, следващи определени религиозни традиции. Тъй като най-често желатинът се произвежда от хрущял, получен при преработката на свинско месо.

Ще имаш нужда:

 • 2 кг праскови;
 • 1,5 кг гранулирана захар;
 • 100 г желатин.

Производство:

 1. Прасковите се почистват от всички излишни и се нарязват с помощта на месомелачка или пасатор.
 2. Заспивайте със захар, разбъркайте и поставете на отопление.
 3. Желатинът се накисва в 100 g вода със стайна температура за 30-40 минути.
 4. Прасковеното пюре се вари точно 5 минути, сваля се от огъня и към него се добавя набъбналата желатинова маса.
 5. Разбъркайте добре и подредете върху стерилни съдове.

На снимката по-долу става ясно как изглежда сладко от праскови, приготвено по рецепта с желатин за зимата.

Как да си направим сладко от праскови без захар

За тези, които предпочитат зимни препарати без захар, можете лесно да направите сладко от праскови върху фруктоза по същите рецепти. Нещо повече, обикновено презрелите праскови са толкова сладки, че могат лесно да се задръстват без никаква добавена захар.

Особено лесно е да направите това, когато се добавя пектин. В този случай не се изисква продължително смилане на плодово пюре. А добавянето на лимонов сок ще помогне да се запази яркият и светлооранжев нюанс на пулпата.

Ще имаш нужда:

 • 1 кг праскови;
 • сок от половин лимон;
 • 10-15 г пектин или 1 саше желатин.

Производство:

 1. Плодовете традиционно се белят, смилат се и се загряват до кипене.
 2. Желикс се разрежда в лимонов сок и се изсипва в пюре от праскови.
 3. Вари се 5-10 минути и се поставя в стерилни съдове.

Как да си направим сладко от праскови и ябълки за зимата

Ябълките, за разлика от прасковите, са повсеместни в Русия и могат да се използват като универсална добавка. Особено когато вземете предвид високото съдържание на пектин в тях. Следователно добавянето на ябълки едновременно увеличава плътността на сладкото и подобрява вкуса му, придавайки му известен контраст.

Ще имаш нужда:

 • 2500 г праскови;
 • 2500 г кисели ябълки;
 • 1500 г захар;
 • 4 карамфилови пъпки.

Производство:

 1. Ябълките се измиват, обелват се и се отстраняват камерите за семена.
 2. Получените ябълкови отпадъци не се изхвърлят, а се заливат с малко количество вода, добавят се карамфил и се варят около 15 минути.
 3. Прасковите също се почистват от ненужни детайли.
 4. Плодовете се натрошават и се смесват със захар, поставят се да се готвят за 10-15 минути, като постоянно се отстранява пяната и се разбърква старателно.
 5. След кипене, прецедената течност от кипене на семената и кората на ябълката се добавя към плодовата маса.
 6. След като се сгъсти, сладкото от ябълково-праскова се поставя в стерилни буркани и се навива на руло.

Рецепта за сладко от праскови и лимони за зимата

Прието е да се добавя лимон към много препарати с праскова, тъй като този плод не само облагородява вкуса на готовото ястие, придава му приятен контраст, премахва прекомерното замърсяване, но също така играе ролята на допълнителен консервант. Но в тази рецепта лимонът действа като пълноправен партньор на праскова, а нишестето играе ролята на сгъстител.

Ще имаш нужда:

 • 3 праскови;
 • 1 лимон;
 • 200 г захар;
 • 50 мл вода;
 • канелена пръчица;
 • 12 г царевично нишесте.

Производство:

 1. Целулозата се нарязва от прасковите и се нарязва на парчета с удобна форма и размер.
 2. Добавете 100 г захар и малко вода.
 3. Чрез нагряване те постигат пълно разтваряне на захарта.
 4. Останалото количество захар, сок, изцеден от лимон и пръчка канела се добавят към кипящата плодова маса.
 5. Ври още 5 минути.
 6. Супена лъжица студена вода се изсипва в чаша и в нея се разрежда нишесте.
 7. В сладкото се изсипва тънка струя разтвор на нишесте.
 8. Разбъркайте, загрейте почти да заври и свалете от огъня.
 9. Канелената пръчка се отстранява, а готовото сладко от праскови се изсипва в стерилен буркан и се затваря херметично за зимата.

Вкусно сладко от праскови, портокали и лимони

Сладкото, направено по тази рецепта, има приятна горчивина в послевкуса си, поради наличието на цитрусови кори. Но тя му придава само допълнителна пикантност.

Ще имаш нужда:

 • 1000 г обелена праскова;
 • 700 г гранулирана захар;
 • 1 голям портокал;
 • 1 среден лимон

Производство:

 1. Прасковите се накисват за 30 минути в соден разтвор (за 1 литър вода, 1 чаена лъжичка сода), за да се освободят от характерното оръдие върху кожата. След това изплакнете обилно с течаща вода.
 2. Портокалите се измиват във вода с четка и след това се попарват с вряща вода.
 3. Нарежете прасковите на удобни филийки, като премахнете семената.
 4. Портокалът се нарязва на 8 парчета и всички семена също се отстраняват внимателно от него.
 5. Накълцаните парчета праскова и портокал, заедно с кората, се прекарват през месомелачка.
 6. Нарежете лимона на две половини и изцедете сока от него в накълцана плодова маса. Трябва да се внимава да не попаднат лимоновите костилки вътре. За да направите това, можете да използвате цедка, когато изцеждате сока.
 7. Плодовото пюре се смесва със захар, поставя се на нагряване.
 8. След като заври, гответе 5 минути, като разклащате сладкото периодично.
 9. Оставете го да се охлади леко и, като отново заври, гответе още 10-12 минути.
 10. Сладкото се опакова горещо в стерилни съдове, херметически затворени.

Как да си направим сладко от праскови и портокали

За тези, които не обичат нито излишната киселина, нито пикантната горчивина в десертите, можете да използвате следната рецепта. Технологията на производство е подобна на описаната по-горе. От портокала се изцежда само сокът, а цедката с кората не се използва.

По рецепта ще ви трябва:

 • 1500 г белени праскови;
 • 1000 г портокали;
 • 1300 г захар.
Коментирайте! За допълнителна дебелина можете да добавите торбичка желатин в края на сладкото.

Рецепта за конфитюр от праскови и кайсии

Прасковите и кайсиите са перфектно съчетани помежду си и не е необходимо да се добавят подправки. В допълнение, пектинът присъства в кайсиите, така че след известно време обработваният детайл самостоятелно ще придобие доста плътна консистенция.

Ще имаш нужда:

 • 1 кг кайсии;
 • 1 кг праскови;
 • 1,8 кг захар;
 • 5 г ванилин.

Производство:

 1. И двата вида плодове се обезкостяват и по желание се обелват.
 2. Смелете пулпата през месомелачка, покрийте със захар и оставете за 10 часа или за една нощ в стаята.
 3. На следващия ден загрейте на умерен огън до кипене, добавете ванилин и варете около 15-20 минути.

Събиране на сладко от праскови и сливи за зимата

По същия начин можете да приготвите сладко от праскови със сливи за зимата. Продуктите ще се изискват в следното съотношение:

 • 650 г праскови;
 • 250 г сливи;
 • 400 г захар.

Как да си направим сладко от праскови и круши за зимата

Сладко от праскови с круши ще се хареса особено на онези със сладък зъб, въпреки че ще изисква минимално добавена захар.

Ще имаш нужда:

 • 500 г праскови;
 • 500 г круши;
 • 500 г гранулирана захар;
 • 50 г желатин.

Производство:

 1. Плодовете се измиват, нарязват, поръсват със захар и се оставят за една нощ.
 2. На сутринта варете сладкото 15-20 минути.
 3. В същото време желатинът е настроен да набъбва в малко количество вода.
 4. Изключете котлона, смесете набъбналия желатин с прасковено-крушовата маса и разстелете готовото сладко в стерилни буркани.

Сладко от праскови без кипене

Сладко от праскови без кипене се приготвя буквално за 10-15 минути, но ще трябва да се съхранява изключително в хладилника и не за дълго. След отваряне на консервата - около седмица.

Ще имаш нужда:

 • 1 кг праскови;
 • 1 кг захар.

Производство:

 1. Прасковите се смилат с помощта на месомелачка или пасатор.
 2. Буркани и капаци се стерилизират едновременно.
 3. Прасковите се покриват с гранулирана захар на части, като внимателно месете плодовата маса всеки път с дървена шпатула.
 4. Поставете сладкото в стерилни буркани, затегнете с варени капаци.

Как да си направим сладко от праскови от череши у дома

Сладко от праскови с череши се приготвя по същата технология, както при добавяне на други плодове или плодове. Ето защо всяка домакиня може да се опита да добави любимите си плодове или плодове, прасковите вървят добре с почти всеки от тях.

Съотношението на продуктите е както следва:

 • 1 кг праскови;
 • 1 кг череши;
 • 1,5 кг захар.

Приготвяне на конфитюр от праскови в машина за производство на хляб

Хлебопекарната, колкото и да е странно, е идеална за приготвяне на конфитюр, ако, разбира се, има съответната функция. Но по-голямата част от моделите на съвременните производители на хляб са оборудвани с функцията "конфитюр".

Кухненският асистент ще поеме цялата основна работа по приготвянето на сладко, но количеството готов десерт няма да е много голямо. И ще трябва да приготвите продуктите сами.

Ще имаш нужда:

 • 400 г белени праскови;
 • 200 г захар.

Производство:

 1. Прасковите се обелват и обелват.
 2. Можете дори да нарежете пулпата с нож.
 3. Нарязаните праскови се поставят в купа на машина за хляб, покрита със захар.
 4. Затворете капака, изберете режим "конфитюр" и включете бутона "старт".
 5. Обикновено след 1 час и 20 минути се чува сигнал, че ястието е готово.
 6. Може да се постави на маса или да се постави в буркан и да се съхранява на хладно място.

Как да си направим сладко от праскови в бавна печка

Приготвянето на конфитюр от праскови в мултикукър е също толкова лесно, колкото при хлябопекарката и може да отнеме още по-малко време.

Ще имаш нужда:

 • 1200 г праскови;
 • 600 g захар;
 • 1 лимон;
 • 15 г желатин.

Производство:

 1. Обелената пулпа от праскови се нарязва на малки парченца, поставя се в купа на мултикукър, поръсена със захар.
 2. Попарете лимона с вряща вода, изтъркайте кората от него и изцедете сока.
 3. Добавете цедката и сока към прасковите, разбъркайте и ги оставете в купата за един час.
 4. Желатинът се накисва в малка халба за същия период от време.
 5. Мултикукърът се включва в режим "задушаване" за 15-20 минути.
 6. Докато устройството работи, можете да стерилизирате кутиите.
 7. След звуковия сигнал набъбналият желатин се добавя към купата на устройството, разбърква се.
 8. Поставете готово сладко върху стерилни буркани, завъртете.

Правила за съхранение на сладко от праскови

Сладко от праскови, което е било термично обработено поне 20-30 минути и плътно навито, може да се съхранява дори при стайна температура за около 1 година. Десертът, приготвен по по-бързи рецепти, е препоръчително да се съхранява на хладно място, в изба или хладилник.

Заключение

Каквато и рецепта за дебело вкусно сладко от праскови да бъде избрана за приготвяне за зимата, най-вероятно няма да се наложи да се разочаровате от нея. От друга страна, прасковите, които не са били съхранявани дълго време, ще бъдат използвани с голяма полза, а в суровия зимен сезон сладкото от праскови на слънце ще ви напомня за топлия и безгрижен сезон.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство